2016. 02. 20.

Fegyverletétel

 

 

Egyre újabb részletek szivárognak ki az Orbán-kormány gazdasági szabadságharcának valódi természetéről: olyan küzdelem ez, amely látszólag a külföldi gazdasági érdekcsoportok, az „euro-gyarmatosítás” és az USA ellen zajlik, a valóságban kizárólag a kormányzati körök és a pártközeli holdudvar rövid távú gazdasági-politikai érdekeit szolgálja, elveket pedig végképp fölösleges benne keresni.

 

Szép példája volt a nemzetért vívott harcnak a Transzatlanti Kereskedelmi és Befektetési Partnerség, azaz a TTIP esete. A kormány rövid kezdeti bizonytalankodás után a TTIP támogatójaként lépett fel, ahogy ez az egyezmény kapcsán rendezett parlamenti vitanapon is kiderült. Aztán Orbán Viktor váratlanul bejelentette: Amerika a kitiltási botránnyal zsarolja a magyar kormányt, hogy ránk kényszerítse a TTIP támogatását (amit egyébként korábban magától is szorgalmazott, zsarolásra tehát semmi szükség nem volt), és ennek ők nem engedhetnek. Majd  - ahogy a kitiltási botrány lecsengett - Orbánék egy kanyarral újra beálltak a TTIP mögé (amit egy minapi konferencián az USA budapesti és Magyarország washingtoni nagykövete is megerősített). Aki ebben bármilyen elvi hozzáállást keres a szabadkereskedelmi egyezményhez, vagy a közszolgáltatások piacosításához, vagy a magyar érdekekhez, az ne erőlködjön tovább. Nincs ilyen.

 

ttip-strasbourg-001.jpg

 

Újabb adalék a dicstelen történethez, hogy egy Brüsszelből kiszivárgott információk szerint Magyarország a CETA (a Kanadával kötendő, a TTIP-nek mintául szolgáló egyezmény) keretében ki kívánja szolgáltatni a magyar egészségügyi ellátást a szabadpiaci rendelkezéseknek illetve az offshore választottbíróságok vitarendezési módszereinek. Vagyis, miközben például Németország mentességet kért és kapott az egészségügy liberalizálása és piacosítása alól (demonstrálva, hogy létezik ilyen opció), a minden más területen – az energiaszektortól a bankokon át a szemétszállításig – államosítási lázban égő, az új állami monopóliumok kialakítására az adófizetők pénzét számolatlanul költő Orbán-kabinet éppen azt az egészségügyet vetné alá a nemzetközi tőkeérdekeknek, ahol elvileg a Fidesz választási programja, a kormányprogram és az alkotmány is az állam feladataként nevesíti az ellátás megszervezését és működtetését. A CETA esetében ez talán kisebb horderejű ügy, ha azonban a kormány a TTIP esetében is elmulasztja  a mentesség rögzítését az egészségügy esetében, az végképp beteheti a kaput az amúgy is széthullóban lévő magyar egészségügynek. Ha ugyan nem épp az a cél, hogy annyira tönkretegyék az egészségügyet, hogy bármi, akár még a magánosítás is jó ötletnek tűnjön az aktuális helyzethez képest.

 

A fenti ügyek üzenete nagyjából annyi, hogy amíg hagyják őket lopni, Orbánék bármilyen elvet hajlandóak feladni, bármilyen érdekeket készek kiszolgálni. Ez is egyfajta (szabadság)harc. Csak éppen ellenünk vívják.

 

A helyzet tisztázása ügyében mindenesetre nyílt levélben fordultam a TTIP-ért felelős külgazdasági és külügyminiszterhez, hogy valljon színt: kezdeményezte-e a kormány az egészségügy mentesítését a TTIP rendelkezései alól?

 

ttip-ceta_nyiltlevel-page-001.jpg

Ha tetszett a cikk, csatlakozz Jávor Benedek Facebook-oldalához!

· 1 trackback

A bejegyzés trackback címe:

https://javorbenedek.blog.hu/api/trackback/id/tr78403590

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Jávor Benedek: Fegyverletétel 2016.02.20. 12:39:02

Amíg hagyják őket lopni, Orbánék bármilyen elvet hajlandóak feladni, bármilyen érdekeket készek kiszolgálni. Ez is egyfajta (szabadság)harc. Csak éppen ellenünk vívják.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

l ember 2016.02.22. 12:55:18

tudnál írni arról, mit jelent pontosabban a liberalizálási kötelezettség?

ahonfia 2016.03.23. 23:12:02

Már megint nem tudom, hogy a Szerzö támogatja-e a TTIP-et?
süti beállítások módosítása