2016. 09. 29.

Római-parti érdekháló

Mint arról korábban már írtam, Budapest Főváros Kormányhivatala megerősítette, hogy a Római-parton tervezett beruházás, mai áron, 12,7 milliárd forintba fog kerülni, ami az eredetileg tervezett költségek többszöröse. A növekmény azért is különösen jelentős, mert még semmilyen kézzel fogható munka nem kezdődött el, így a tényleges munkák és az előre nem látható problémák során további költségnövekedésre lehet számítani.

Kérdés, hogy a már papíron gigaberuházássá vált projekt milyen közcélt fog szolgálni, és mennyiben tekinthető az magánérdek, azon belül is szűkebb vállalkozói kör közpénzből történő gazdagításának. A mobilgáttal védett ingatlanok tulajdonosai között ugyanis számtalan vállalkozást találhatunk. Ezek között családi kisvállalkozások, szórakozóhelyek és kifejezett ingatlan befektetők egyaránt megtalálhatóak.

Az Átlátszó.hu korábban megírta, hogy nem csak a Római-parti ingatlanok, hanem még az egyébként biztonságot jelentő békásmegyeri gát mögött megépült egyik lakóparkban található ingatlanok árát is képes a beruházás befolyásolni. Ott például a földszinti lakások szinte mindegyike üresen áll – ezek összértéke több mint 1 milliárd forint-, és ebben feltehetőleg szerepet játszik a közeli Római-part árvízi szempontból kifejezetten rossz híre.

Ugyancsak haszonélvezői lehetnek a beruházásnak a még be nem épített területek tulajdonosai, és nem utolsó sorban azoknak az ingatlanoknak a tulajdonosai, akik annak ellenére végeztek jelentős beruházásokat, hogy ismerték az árvíz fenyegetettséget. Illetve, utóbbiak közül is azok, akik noha pontosan tisztában voltak a terület adottságaival, mégsem építettek ki megfelelő védelmi megoldásokat a kivitelezés során, vagy azt követően az ingatlanaik árvízvédelmiére.

Mindez egyébként a helyi vállalkozói kör egy jelentős részéről nem mondható el, mivel az évek óta a parton működő szórakozó- és vendéglátóhelyek tulajdonosai és a józanabb beruházók eleve föltöltötték a területet, amire építkeztek. Az ilyen ingatlanok túlnyomó többségének megoldott az árvízvédelme. Az OzoneNetwork és az Origó webportál Zöld-díjával kitüntetett Átlátszó.hu cikksorozat egyszer már megpróbálta már összefoglalni a területen működő nagyobb ingatlanok tulajdonosi körét, akik potenciális kedvezményezettei lennének a beruházásnak.

A 2013-ban készül összefoglaló óta azonban hosszabb idő eltelt már, így érdemes megnézni, hogy a beruházás kapcsán, milyen tulajdonosi kör birtokolja jelenleg a fontosabb ingatlanok és vállalkozások zömét. Erről egy táblázatot készítettünk, amely a Cégjegyzék és a KERTEV adatbázisából elérhető információkon alapul.

Összesen legalább 80-100 vállalkozás érdekelt a területen, ami fagylaltostól a lakóparképítőig egy nagyon széles kört jelent a gyakorlatban. Ezek közül, a 42 jelentősebbnek tűnőt gyűjtöttük ki az alábbi táblázatban. Az Átlátszó.hu cikke óta eltelt időszakról elmondható, hogy a legfontosabb nagyvállalkozói kör nem változott jelentősen. A beruházás mellett leginkább kiálló, olajipari és vegyipari nagyvállalkozónak, Egri Gábornak és feleségének Bakos Adrienne-nek továbbra is több érdekeltsége van a területen. (a bejegyzés a táblázat után folytatódik)

 romai_ceghalo.jpg

Ugyancsak jól járnának a beruházással például, a korábban a baloldali kötődésű Leisztinger Tamáshoz köthető (jelenlegi tulajdonosai azonban elhatárolódnak ettől a kapcsolattól) Pannon-Váltó Ingatlanbefektetési és Vagyonkezelő Nyrt. (és a Pannon-cégcsoport) tulajdonosai. A Pannon-Váltó egyébként azon három „speciális helyzetben levő” cég közé tartozott, amely részesedéssel bírt az MVM Magyar Villamos Művekben. A területen most az Alfa Art Hotelt birtokolják.

A Nánási-kert kapcsán érintett Indotek Zrt. többségi tulajdonosa, Jellinek Dániel viszont épp a FIDESZ-hírekbe került be, miután a korábbi, ingatlanokkal bizniszelő offshore céghálóját vizsgáló Németh Szilárd, Csepel polgármestere közölte, hogy ismeretlenek megpróbálták megfenyegetni, s hogy rosszakarói azt is elmondták: fideszes berkekben keresnek majd támogatót az „elfenekeléséhez.”

A Római Terasse kivitelezője, a BRUESA cégháló tagja, a BRUESA-ILLÉS Kft. egy józsefvárosi telek kapcsán került a médiaérdeklődés központjába. Egy, az önkormányzattól megvásárolt telke ugyanis oly mértékben elszemetesedett, hogy külön tájékoztató táblát tett ki a helyi önkormányzat, miszerint nem áll módjában a területet rendezni.

Már csak azért sem, mert a terület egy olyan szerződéssel került első körben az "Illés 6." Ingatlanforgalmazó Kft. tulajdonába, amely nem tartalmazott kikötést arra vonatkozólag, hogy az ingatlanra vonatkozó beépítési kötelezettség nem csak az első, hanem az ingatlan mindenkori tulajdonosát is terhelné, vagy legalább az adásvételhez az önkormányzat hozzájárulása is szükséges lenne.

Az ingatlanra ekkor került az a több, mint 800 millió forintos jelzálog (MKB Bank Zrt.) is bejegyzésre, ami végleg ellehetetlenítette az önkormányzat elővásárlási jogának érvényesítését. Egyébként a Római-parton érdekelt cégek adatai között egyáltalán nem ritka a végrehajtási intézkedések feljegyzése, a cégjegyzékben található adatok szerint.

Természetesen ezek csak kiragadott példák a Római-parton működő cégek közül, melyek egyenkénti bemutatása meghaladja egy blogbejegyzés kereteit. A cégek között természetesen számos rendezett és makulátlan múltú vállalkozás is működik, igaz ezek többsége eleve számolt az árvízveszéllyel. Egy részük ráadásul nem is jár jól a mobilgáttal, sőt, akár a működésüket is ellehetetlenítheti a projekt (például a Fellini Római, vagy más, parti vendéglátóhelyek). Mindazonáltal a területen érdekelt vállalkozások egy részéről nehezen képzelhető el, hogy nem ingatlan-spekulációs célból, hanem árvíz- és környezetvédelmi érvek miatt áll ki a Római-partra tervezett mobilgát felépítése mellett. Márpedig a magánérdek nem sajátíthatja ki a köz pénzét a saját céljai megvalósítására.

 

Ha tetszett a cikk, csatlakozz Jávor Benedek Facebook-oldalához!

A bejegyzés trackback címe:

https://javorbenedek.blog.hu/api/trackback/id/tr8611753241

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása