2016. 10. 11.

Római-parti ingatlanspekulánsok avagy miben értek egyet Tarlós Istvánnal

Ingatlanmutyi vagy vagdalkozás?

Komoly hullámokat vert közelmúltbeli blogbejegyzésem arról, hogy a Római-parti mobilgát hogyan függhet össze a területre tervezett ingatlanspekulációkkal. A hatóságokkal folytatott levelezésem nyomán világossá vált: az árvízvédelmi fővonal a beruházás nyomán átkerül a mostani Nánási út – Királyok útja vonalról a mobilgát nyomvonalára. Ezzel megnyílik a lehetőség az előtt, hogy a jelenleg üdülőterület besorolású Rómait átsorolják lakóövezetbe, ami azonnal rakétaszerűen fogja kilőni az ingatlanok értékét a területen, és jelentős további beépítést eredményezhet. Némi utánajárással arról is elég szép listát tudtam összerakni, hogy kik lehetnek érdekeltek ebben az üzletben.

allj-fel-a-romaiert-1-1024x576.jpg

   Tüntetés a Rómaiért vasárnap (forrás:24.hu)

Tarlós István alaposan felszívta magát a szerinte alaptalan gyanúsításokon, és akkora, már-már irodalmi értékű közleménnyel reagált, hogy az MTI OS-be is csak három részletben fért be. Vannak homályos pontjai a reakciónak, többek között, hogy mi köze van annak, hogy eredetileg biológus vagyok, ahhoz, hogy a mobilgát, mint műszaki objektum, várhatóan ingatlanspekulációs érdekeket is szolgál, de mindennek nem járhatunk a végére.

Tarlós ugyanakkor csodálatos időzítéssel lőtte lábon magát, hiszen épp a reacióját megelőző nap jelent meg Pálos Máté cikke a Magyar Narancsban arról, hogy egy Római-parton osztogatott szórólap alapján felfejthető módon a Fidesz legszűkebb holdudvara készül egy pontosan olyan típusú ingatlanspekulációra, amilyenekről én beszélek.

A Római Lakópart fantázianévre keresztelt beruházás egyértelműen lakócélú ingatlanfejlesztés azon a területen, amely jelenleg üdülőövezeti besorolású árterület, éppen ezért lakóingatlanok építése elvben nem megengedett. És miközben a projekt ismertetője hosszan ecseteli a környék és a Duna természeti szépségeit, nagyvonalúan megfeledkezik az árvízveszély ismertetéséről, és nyoma sincs benne – más, a területen található ingatlanokkal szemben – a beruházás egyedi árvízvédelmi intézkedéseiről. Azaz úgy néz ki, hogy egy olyan ingatlanfejlesztésnél, amelynél a projekt költségei (a telek ára) egy üdülőövezeti árterületre érvényes korlátozások mellett jelentkeznek, szemmel láthatólag egy árvízvédett lakóövezetre tervezik a projektet, és reményeik szerint a haszon (az elkészült apartmanok értékesítése) már egy ilyen területről fog származni. Kedves Főpolgármester Úr, csodálkozom, hogy 16 év kerületi, és 6 évi főpolgármesterség után nekem kell felvilágosítani róla: ez az, amit definíciószerűen ingatlanspekulációnak, nem pedig "vagdalkozásnak" hívnak.

Kinek lesz jó?

De nézzünk kicsit jobban a Római Lakópart projekt mögé. A Magyar Narancs cikke jónéhány szálat felfejt a beruházók tulajdonosi köréből. Az a legkevesebb, hogy Garancsi István, a Fidesz-közeli újoligarcha mintapéldányának cége, a Market révén természetesen könyékig benne van az ügyben. De a cikk szerint a háttérben felsejlik Csányi Sándor és Nagy György is. A beruházó Terrassa Kft. tulajdonosa a WEL Holding, ami mögött a Magyar Narancs – és a Római Lakópart honlapja is – elsősorban a Westbay Kft-t tünteti fel. Azt a céget, amely az Átlátszó szerint egyébiránt a MET legendás gázüzlete körül is forgolódott, csak hogy ne legyen kétségünk, miféle cégek mozognak itt a Rómain. A Westbay ugyanakkor csak az egyik, bár feltehetően meghatározó tulajdonosa a WEL Holdingnak, vannak további érdekelt cégek is.

Többek közt a CEPEI Zrt., amelynek tulajdonosa, az egykori Wallisos Kóbor Miklós nem kispályás játékos az ingatlanpiacon. Ott sertepertél a Kopaszi-gátnál is, ugyancsak Garancsi Istvánnal kart karba öltve. A Budapest Beacon év elején írta meg, hogy közel egyévnyi tárgyalás után a Garancsi Istvánhoz köthető Market Asset Management Kft., valamint egy másik cég, a River Dunainvest Kft. vásárolta meg a főváros egyik legértékesebbjének tartott, mintegy 56 hektáros telkét birtokló Kopaszi Gát Kft-t. Az új többségi – 51 százalékos – tulajdonos a Market Asset Management Kft., amely közvetve Garancsi érdekeltsége, a kisebbségi pedig Kóbor Miklós a River Dunainvest Kft-n keresztül. Jól bejáratott, és nagy tétekben játszó üzleti páros lépett most be a Római-partra.

Szintén tulajdonos a Westbay-ben a WB Distribution Kft., amelynek tulajdonosa Skála Vilmos Béla, aki a JET Befektetési Kft. ügyvezetője is egyben. A Jet Befektetési Kft. sem éppen ismeretlen próbálkozó az állami megrendelések körül. A Fecsegő című EU-s blog írta meg még 2013-ban, hogy a cég már 2011-ben érdekelt volt gyanús közbeszerzésekben. A Posta 2011-es, 1,8 milliárd forintos, egyetlen szereplős informatikai tenderét - amelyet párttársam, Scheiring Gábor „nagykoalíciós mutyinak” minősített a parlamentben – a ciprusi offshore hátterű Jet Sol Kft. nyerte el, a kormányzati offshore-ozós kampány kellős közepén. Talán ennek nyomán is azóta a tulajdonosi kör igazodott a követelményekhez, az üzletrészeken a Nagy György érdekeltségében álló Ho Me 2000 Vagyonkezelő Kft. és a Jet Befektetési Kft. osztozik. A Jet-Solt a Fecsegő blog szerint az OTP kinyújtott karjának tekintik, bár közvetlen kapcsolat a cégnyilvántartásból nem deríthető ki közöttük. A tavaly 950 millió forint osztalékot fizető Jet-Sol mindenesetre a honlapján csak a Postát és a Csányi Sándor vezette OTP-t szerepelteti ügyfélként a blog szerint.

Felbukkan a tulajdonos között az ATI Group Zrt. is, melynek a tulajdonosa Terner Anita, aki szintén nem ma lát először pártközeli üzletelést – férje, Aczél Zoltán révén több mint tíz éve mozog az üzlet és a politika kényes, és sokszor nem csupán a szürke, de a fekete zónába is átnyúló határterületén. A Privát Kopó bűnügyi magazin két évvel ezelőtt a következőket írta:

Magyarországi nagyberuházásokkal összefüggésben elkövetett vesztegetések „menedzsereként", az osztrák Strabag építőipari vállalat „lobbistájaként” jellemezte Aczél Zoltánt a Privát Kopónak adott exkluzív interjúban a „bűnbánó táskahordó”, aki - állítása szerint - a korábbi években több millió euro korrupciós pénzt vett át Aczéltól és juttatott el a magyar politikai elit balliberális „pénzcsinálóihoz”. A férfi azt is elmondta a bűnügyi portálnak, hogy a fideszeseket közvetlenül Aczél „rendezte le” Simicska Lajoson és Nyerges Zsolton keresztül, akikkel szoros gazdasági kapcsolatokat ápolt. A Privát Kopó feltérképezte a Strabag „kijáróemberének” magyarországi érdekeltségeit. (…) A most 37 éves, magyar származású osztrák állampolgár Aczél Zoltán legismertebb és legbotrányosabb vállalkozása a 2004 januárjában létrehozott Euro:contact Hungary Tanácsadó Kft. (a társaság hasonnevű anyavállalatát Bécsben jegyezték be). A cég alapító okirata mindössze másfél oldalból áll, alkalmazottainak száma többnyire egy-két fő volt. A vállalkozás legfőbb „üzleti partnere” a Strabag volt. Azt követően, hogy 2008-ban előbb Ausztriában - bécsi lapok arról cikkeztek, hogy a cég vesztegetési pénzeket fizethetett az MSZP és az SZDSZ akkori meghatározó személyiségeinek -, majd később Magyarországon is kirobbant a Strabag-féle korrupciós botrány, 2008 szeptemberében az Euro:contact Hungary Tanácsadó Kft. tagjai a cég végelszámolással történő megszűntetéséről határoztak. (…) 2005 májusában, 3 millió forint jegyzett tőkével alapították a Z+A Consulting Tanácsadó Kft-t, a vállalkozás fő tevékenysége: üzletviteli tanácsadás. A társaság tagjai: Aczél Zoltán, Terner Anita (Aczél felesége), Zach Alexander voltak. 

Végül a WEL-tulajdonosi körében az AdAgAk Kft. is felbukkan, amiről sokat nem tudni, a cégtulajdonos Nagy Imre Tamás mindenesetre korábban a Wáberer-féle Wabard Biztosító Zrt. vezérigazgatójaként működött

Amikor egyetértünk Tarlóssal

Látjuk tehát, hogy amiről alig egy hónapja valószínűségként írtam, az minden várakozást felülmúló sebességgel válik kézzel fogható realitássá. A Római-parton fekete öves ingatlanspekulánsok bukkantak fel gyakorlatilag aznap, hogy Tarlós kikérte magának az ingatlanmutyi felvetését. Nem kétséges, mire megy ki a játék, nehézsúlyú, és politikailag is jól pozícionált befektetők kezdtek keringeni a területen. Emelkedik tehát a tét. Ideje a világos szavaknak. Ha Tarlós el akarja kerülni az ingatlanspekuláció vádját, ahhoz valami érdemit is kell tennie annak megakadályozására, egy ellenzéki képviselő tőle megszokott színvonalú sértegetése vajmi kevés lesz itt. Megtehetne például mindent azért, hogy a Római-parton változtatási tilalom lépjen életbe a spekulánsok elkedvetlenítése céljából. Ahogy azt Béres András, a Párbeszéd III. kerületi képviselője már júniusban is javasolta – sajnos Bús Balázs III. kerületi polgármester olyannyira ellene volt a javaslatnak, hogy napirendre sem volt hajlandó venni a kerületi képviselőtestületi ülésen. De Tarlós két szép szeméért talán megtenné. (a poszt a kép után folytatódik)

valtoztatasi_tilalom1.jpg

   Béres András változtatási tilalomról szóló teljes előterjesztése a képre kattintva olvasható.

És mivel a főpolgármester az elmúlt napokban többször is belengette nyilatkozataiban a változtatási tilalom elrendelését, ez végre egy olyan ügy lenne, ahol egyetértünk. Ezért ma nyílt levéllel fordultam Tarlós Istvánhoz, arra kérve, hogy ne csak beszéljen a változtatási tilalomról, hanem tegyen is meg mindent annak mihamarabbi bevezetése érdekében. Majd meglátjuk, hogy komolyan gondolja-e. Vagy marad az ingatlanmutyi és a sértegetés. A Fidesz mindkettőben mindig a világrekord-döntést tűzte ki célul.

tarlos_20161011_page_1.jpg

 

tarlos_20161011_page_2.jpg

Ha tetszett a cikk, csatlakozz Jávor Benedek Facebook-oldalához!

A bejegyzés trackback címe:

https://javorbenedek.blog.hu/api/trackback/id/tr3111789237

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása