2008. 05. 27.

Megvan a zöld ombudsman - nemzetközileg is előremutató lépés

 Sajtóközlemény, 2008. május 27., Budapest, Védegylet

Negyedszeri nekifutásra az Országgyűlés tegnap megválasztotta Fülöp Sándort a jövő nemzedékek országgyűlési biztosának. Az intézmény létrehozását nyolc éve kezdeményező és érdekében azóta lobbizó Védegylet döntő fontosságúnak tartja az új közjogi funkció megteremtését.

A tavaly novemberben elfogadott törvény alapján létrehozott pozíció betöltése egy olyan, nemzetközi szinten is egyedülálló és előremutató intézmény munkájának megkezdését jelenti, amely jelentősen hozzájárulhat az utánunk jövő generációk érdekeinek hatékony megjelenítéséhez és a fenntarthatóság elvének gyakorlati érvényesítéséhez.

Az elmúlt években számos esemény és intézkedés (a környezetvédelmi hatósági rendszer leépítése, a stratégiai tervezés gyengeségei, a védett területeken zajló természetkárosító tevékenységek, hosszú távú hatásvizsgálatok hiánya a kormányzati munkában és a jogalkotásban stb.) bizonyították, hogy a közpolitikai döntéshozatalban a pillanatnyi, kevéssé fajsúlyos szempontok rendszeresen felülírják a jövő nemzedékek alapvető, hosszú távú érdekeit. Bízunk abban, hogy az új ombudsman megfelelő eszközöket fog kapni ahhoz, hogy szemmel tartva ezeket a folyamatokat, valóban érvényesíteni tudja utódaink egészséges környezethez, a választás szabadságához és a természeti forrásokhoz való méltányos hozzáféréshez fűződő jogait.

További információ:

Jávor Benedek, programvezető

Forrás: Védegylet honlap

 

 

Ha tetszett a cikk, csatlakozz Jávor Benedek Facebook-oldalához!

A bejegyzés trackback címe:

https://javorbenedek.blog.hu/api/trackback/id/tr532132242

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása