2010. 06. 28.

Égető a határon - mi lesz Heiligenkreuz-cal?

Azonnali kérdés a vidékfejlesztési miniszterium államtitkárához:

Tisztelt Államtitkár Úr! Mint az a híradásokból közismert, a bécsi környezetvédelmi tanács június 11-én jóváhagyta a heiligenkreuzi hulladékégető első fokon kiadott engedélyét.

A beruházás több szempontból is súlyosan káros, erről már az Országház falain belül is volt szó. Csak nagyon gyorsan listáznám azokat a problémákat, amelyek felvethetők. A hulladékégető által kibocsátott égéstermékeket az uralkodó széljárás egyenesen a néhány száz méterre levő Szentgotthárdra viszi, benne dioxin és más káros anyagokkal, 15 ezer ember egészségét veszélyeztetve. A beruházás Szentgotthárd távlati terveit - turizmusfejlesztés, egészségturizmus - is károsítja. A hármas határ menti nemzeti parkokra kedvezőtlen hatást gyakorol. Továbbá az elmúlt évek nagy árvizeit csak néhány centiméterrel meghaladó Rába-vízállás már fenyegeti azt a területet, ahol ez a hulladékégető megvalósulásra kerülne. Itt jegyezném meg, hogy az elmúlt hetekben a Hernád folyón például a korábban mért legmagasabb vízállást 70 centiméterrel meghaladó víz volt mérhető. Tehát nem kizárható, hogy a jövőben a Rábán is hasonló jelenségre kell felkészülnünk.

Az Európai Parlament egy döntése alapján a hulladékot a termelődéséhez legközelebbi helyen kell megsemmisíteni. Ez a hulladékégető nem a helyi burgenlandi hulladék megsemmisítését célozza, a kapacitása ennél jóval nagyobb, egész Ausztria, sőt a régió hulladékának az elégetésére is sor kerülne. Arról nem is beszélek, hogy az égetés egyébként nem egy környezetbarát hulladékkezelési forma.

Tisztában vagyunk azzal, hogy a jogi lépések korlátosak a bécsi környezetvédelmi tanács döntése után, de vannak még lehetőségek, egyrészt az osztrák legfelsőbb bíróságra fellebbezést lehet benyújtani. Ezt a szentgotthárdi Pronas Egyesület meg is fogja tenni. A kérdésünk az, hogy tervezi-e a magyar kormány, hogy fellebbezést nyújt be a legfelsőbb bírósághoz, illetve kíván-e más diplomáciai eszközökkel nyomást gyakorolni az osztrák félre a kérdés rendezése érdekében.

Ha tetszett a cikk, csatlakozz Jávor Benedek Facebook-oldalához!

A bejegyzés trackback címe:

https://javorbenedek.blog.hu/api/trackback/id/tr922143263

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása