2010. 06. 28.

Mi lesz a szélerőmű-tender sorsa? - kérdés a parlamentben

A szélerőmű-tenderről szóló rendelet módosítása kapcsán kérdéssel fordultam a nemzeti fejlesztési miniszterhez:

Tisztelt Miniszter Úr!

Június 18-án megjelent az ön által irányított minisztérium első rendelete. Egyrészt gratulálunk a munka megkezdéséhez, másrészt az intézkedés súlyos kérdéseket vet fel. A rendelet módosítja a szélerőművek létesítésére kiírt és már a bírálati szakaszban lévő pályázat feltételeit. A két legjelentősebb új feltétel, hogy a pályázat érvénytelen, ha a pályázók legalább 10 százaléka nem felel meg, illetve ha az érvényesen igényelt kapacitás nem éri el a kiírt 410 megawattot. Aki látott már tendert, annak világos, hogy e feltételek mellett a pályázat jó eséllyel érvénytelen lesz.

Ez jelentős károkat okoz. Egyrészt Magyarország egyébként is nagyon el van maradva az EU-s követelmények teljesítésében. A leállítás legalább egyéves csúszást jelentene. Másrészt a befektetők hónapokra letétbe helyeztek igen nagy összegeket, ezért jelentős kártérítési perek sora várható. Harmadrészt a mostani időszak előnyös a beszerzésre, mert a szélerőművek gyártói engedményekre kényszerülnek az igények csökkenése miatt. Jelenleg 10-15 százalékos árcsökkenés tapasztalható, ami a későbbiekben nem áll rendelkezésre.

Az LMP részéről a lépés mögött két okot tudunk elképzelni, de egyiket sem tartjuk elfogadhatónak. Az egyik, hogy a kormánynak nem tetszenek a pályázók, és más vállalkozóknak adnák a megbízást. A másik lehetséges ok, hogy a Fidesz egyáltalán nem tartja fontosnak a megújuló energiaforrásokat. Ezzel szemben - ahogy eddig is - a fosszilis energiatermeléssel foglalkozó cégek, a gáz- és olajlobbi érdekeinek megfelelően alakul a hazai energiapolitika.

Azt kérdeznénk miniszter úrtól, mi az oka, hogy a jelek szerint cél a pályázat leállítása, veszélyeztetve ezzel százmilliárd forint beruházást, az Európai Unió felé vállalt céljaink teljesítését, és kockáztatva tízmilliárdos nagyságrendű kártérítési pereket. Mi az a nyomós ok, amivel ilyen károkat okoz az országnak és a jövőnek?

forrás: http://www.parlament.hu/internet/plsql/ogy_naplo.naplo_szoveg?P_CKL=39&p_uln=18&p_felsz=181&p_szoveg=&p_stilus=

A témában sajtóközleményt is kiadott az LMP.

Ha tetszett a cikk, csatlakozz Jávor Benedek Facebook-oldalához!

A bejegyzés trackback címe:

https://javorbenedek.blog.hu/api/trackback/id/tr582143242

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása