2010. 07. 21.

Ökopolitika és fenntarthatóság - előadások a horányi Nyári Egyetemen

fotó: okopolmuhely.hu

 

Csütörtökön és pénteken délelőtt két kerekasztal-beszélgetésen veszek részt az Ökopolitikai Műhely Alalpítvány és a Védegylet horányi Nyári Egyetemén.

Csütörtökön (júl. 22-én) 11.00-kor:

A fenntarthatóság filozófiája

Hajnal Klára (PTE), Kiss Tibor (PTE), Jávor Benedek (LMP), moderál: Scheiring Gábor

A „fenntarthatóság” és a „fenntartható fejlődés” fogalmai napjainkban a politikai és üzleti diskurzus legnépszerűbb fogalmai közé tartoznak, minden lehetséges helyzetben hallhatjuk ezeket anélkül, hogy definiálnánk, mit is értünk alatta. Hogy értsük, miről beszélünk, és a szavakat politikai és mindennapi cselekvésre válthassuk, tisztáznunk kell, minek a fenntarthatóságáról és milyen fejlődésről beszélünk. Ebben a szemináriumban vendégeink arra keresik a választ, mit jelent a fenntarthatóság paradigmája, van-e egy összefüggő filozófiai és rendszerszemlélet, amely megalapozza a fenntarthatóság programját.

Pénteken (júl 23-án) 11.00-kor:

Ökopolitika a posztszocialista országokban: szereplők, lehetőségek és kihívások

Jávor Benedek (LMP), Vida Viktor(Védegylet), Vedran Horvat (Heinrich Böll Alapítvány, Zágráb), Jiri Caslavka (Glopolis), Dariusz Szwed (Zieloni 2004), moderál: Fehér Dániel

Mihez kezd magával az ökopolitika a világ legmaterialistább társadalmaiban? Mik a jellemzői azoknak a zöld mozgalmaknak, amelyek az államszocializmus árnyékában, és nem a nyugati jóléti-fogyasztói kultúrában fejlődtek, és mi volt a viszonyuk az átalakulás politkájához? Milyen ütemben fejlődik a posztszocialista zöld civil szféra, és milyen viszonyban vannak a térség zöld pártjaival? Közép-kelet-európai zöld civilek és pártvezetők beszélgetnek arról, mikor jön el nálunk a zöld forradalom.

Ha tetszett a cikk, csatlakozz Jávor Benedek Facebook-oldalához!

A bejegyzés trackback címe:

https://javorbenedek.blog.hu/api/trackback/id/tr582165298

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása