2010. 08. 12.

Szabotálja Magyarország a klímaváltozás elleni fellépést?

 

A klímapolitikán spórolna a tervezett minisztériumi átalakítás

A Lehet Más a Politika információi szerint a Matolcsy György felügyelte Nemzetgazdasági Minisztérium vezetése napokon belül megszünteti a Klímapolitikai Főosztályt és feladatait egy kis létszámú, alárendelt helyzetű osztály veszi át. Az LMP meggyőződése szerint nem lehet az éghajlatváltozással összefüggő komplex feladatokat egy, alacsony hatáskörű és kis létszámú minisztériumi osztály keretein belül – megfelelő színvonalon és hatékonysággal – ellátni. Ez a döntés alapjaiban kérdőjelezi meg a kormány elkötelezettségét a fenntarthatóság és a klímaváltozás elleni küzdelem iránt.    

   „Az éghajlatváltozás elleni fellépés az alkalmazkodástól a stratégiaalkotáson keresztül a globális feladatokig rendkívül összetett munkát jelent. Ezek közül csak a nemzetközi kötelezettségvállalások teljesítése, a kvótakereskedelem irányítása, az új nemzetközi klímaegyezménnyel kapcsolatos és hazánk 2011-es uniós elnökségéből fakadó feladatok ellátása önálló főosztályt igényelne”– nyilatkozta Jávor Benedek, az Országgyűlés Fenntartható fejlődés bizottságának LMP-s elnöke. 

   Ehhez képest - a hírek szerint - mostantól a teljes klímaügy irányítása egy csekély erőforrásokkal rendelkező osztályra hárul. Ez így komolytalan, ez nem más, mint Magyarország éghajlatváltozás elleni fellépésének szabotálása. Nagy-Britanniában önálló minisztérium irányítja a klíma- és energiapolitikát, nálunk a kormány egy 5-6 fős osztállyal szeretné letudni a feladatot.

   Törvényi kötelezettség alapján még az idén el kell végezni a Nemzeti Éghajlat-változási Stratégia felülvizsgálatát, januártól az EU-elnökség keretében képviselni kell az uniós álláspontot a nemzetközi klímatárgyalásokon. Ezeken kívül rendbe tenni a kvótakereskedelem hazai rendszerét, hogy visszanyerjük az elmúlt években elvesztett nemzetközi bizalmat. 

   Az újonnan körvonalazódó struktúra alapján ezen feladatok ellátása eleve kudarcra van ítélve. Az ökopárt szerint a lépés azt támasztja alá, hogy a Fidesz „zöldülésére” az elmúlt időszakban utaló jelek csupán a felszínt érintő kampányfogások voltak, a valóságban a fenntarthatóság épp annyira itatja át a kormányzat szemléletét és munkáját, amennyire a kvótakereskedelmi botrányok és kormányzati hátszéllel tervezett környezetpusztító beruházások mocsarába süllyedt előző kormányzatét. Az LMP azt javasolja Matolcsy György nemzetgazdasági miniszternek, hogy állítsa le az átalakítást, őrizze és erősítse meg a minisztérium klímapolitikai főosztályát, és vonja felelősségre a lépést előkészítő és támogató munkatársait.

 Budapest, 2010. augusztus 12.

 Forrás: 168 óra

Ha tetszett a cikk, csatlakozz Jávor Benedek Facebook-oldalához!

Címkék: ffb

A bejegyzés trackback címe:

https://javorbenedek.blog.hu/api/trackback/id/tr722217435

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása