2010. 08. 15.

Élhető, emberléptékű, átláthatóan működő fővárost!

 Nem gazdasági érdekcsoportok, politikai oligarchák, hanem az ott lakók által irányított várost ígért az LMP főpolgármester-jelöltje, Jávor Benedek választási programjának bemutatóján.

A civil és szakmai szervezetek bevonásával összeállított program lényege a választók bevonása a döntéshozatalba, a társadalmi részvétel megerősítése, hogy láthatóvá váljon, a lakók hogyan gyakorolhatnak befolyást  a város pénzügyeire, a most átláthatatlanul működő önkormányzatok működésére. Az önkormányzatoknak nem nagybácsiként, a lakosoktól függetlenül, hanem az ő bevonásukkal kell szolgáltatást nyújtaniuk minden téren.

Budapest egy korrupció által fertőzött város, s ez az ott lakók szerint is a legnagyobb probléma  – mint az LMP közelmúltban végzett kérdőíves kutatása bizonyította. Márpedig a korrupció felszámolására a leghatékonyabb eszköz az átlátható, háttéralkukat lehetetlenné tevő, ellenőrizhető működés, hiszen hosszú távon nem jelentenek elégséges megoldást az utólagos büntető intézkedések.

A közösségi közlekedés fejlesztése az LMP fővárosi programjának kulcsfontosságú pontja: a budapesti belváros élhetetlenségét bizonyítja, hogy az elmúlt húsz évben 300 ezer ember hagyta el, s költözött a jobb levegő és zöldebb környezet miatt az agglomerációba. Ezt a folyamatot csak a belvárosi autóforgalom csökkentésével, s újabb zöldterületek létrehozásával lehet megállítani – hangsúlyozta Jávor Benedek, hozzátéve, hogy már a következő ciklus elején meg kell teremteni a feltételeket a belvárosi behajtási díj bevezetésére.

A főpolgármester-jelölt programjában kiemelt szerepet kap az egészségügyi ellátás javítása, elsősorban a megelőzés, a szemléletváltáshoz szükséges tájékoztatás támogatásával.  A házi betegellátás, az óvodai, bölcsődei szolgáltatások, családi napközi otthonok fejlesztése, támogatása, a valós igényekhez igazítása hangsúlyos része a programnak, csakúgy, mint a szociálisbérlakás-rendszer fejlesztése, a hajléktalanellátás átgondolása.

„2010-ben egy viszonylag gazdag városban megengedhetetlen, hogy ezrek éljenek az utcán, míg ezres nagyságrendű az üres önkormányzati lakásállomány.  A hajléktalanság kérdése nem azért nincs megoldva, mert nincs rá megoldás, hanem mert nincs rá politikai szándék.” Mivel a hajléktalan emberek nem aktív szavazók, az elmúlt húsz évben minden politikai erő hátat fordított nekik.

A közoktatás terén elsődleges feladat az elitiskolák és a külső kerületi intézmények közötti egyenlőtlenségek kiegyenlítése, ehhez megfelelő szakmai segítség nyújtása,  a pedagógusok tehermentesítése, például pedagógusasszisztensek segítségével.

Az LMP fővárosi programjában hangsúlyos elem a kulturális sokszínűséget tükröző, a lakosok igényei szerinti kulturális produkciók elkészüléséhez a szükséges feltételek megteremtése, illetve az elmúlt húsz évben egyre szűkülő tömegsportolási lehetőségek bővítése, mindenki számára elérhetővé tétele.

 forrás:LMP honlap 

A Lehet Más a Politika Budapest programja a 2010-es ökormányzati választásokra (letölthető pdf) az LMP honlapról 

 

 

A Budapest program bemutatásáról a sajtóban megjelent hírek: 

Duna tv videó/MTI: Az LMP behajtási díjat vezetne be Budapest belvárosában

"Behajtási díjat vezetne be Budapest belvárosában az autósoknak az LMP. Egyebek között ezt tartalmazza az LMP Élhető Budapest címet viselő programja, amely "élhető, átláthatóan működő, emberléptékű, szerethető" főváros képét vázolja fel."

 

Privátbankár: Behajtási díjat vezetne be az LMP Budapesten 

" A közpolitikai döntések átláthatóbbá tétele érdekében bevezetnék a "részvételi költségvetést", azaz az emberek beleszólhatnának a büdzsé elkészítésébe, "városrész önkormányzatokat" hoznának létre, valamint "tiszta kezekkel, tiszta szívvel egy tiszta Budapestért" szlogennel ígéretet tesznek a korrupció visszaszorítására."

 

 ATV: MSZP-s jelöltet tenne fővárosi listára az LMP 

"Budapesti programját ismerteti az LMP főpolgármester jelöltje. Bár program és a jelölt személye már biztos a legkisebb ellenzéki pártnál, a fővárosi listával kapcsolatban még sok a találgatás. Sajtóhírek szerint például Kaltenbach Jenő - volt ombudsman - befutó, vagy akár vezető szerepet is kaphat az LMP listáján.   "

Ha tetszett a cikk, csatlakozz Jávor Benedek Facebook-oldalához!

A bejegyzés trackback címe:

https://javorbenedek.blog.hu/api/trackback/id/tr982222334

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása