2010. 08. 26.

Már megint mi épül Észak-Csepelen?


Az LMP felszólítja a fővárosi közgyűlés képviselőit, hogy a testület augusztus 26-27-i utolsó ülésén semmiképpen ne járuljanak hozzá a Csepeli Szabad-kikötő szabályozási tervéhez. Az előterjesztés számos ponton jogszabályellenes, környezetvédelmi és közlekedési szempontból teljes mértékben elfogadhatatlan.

Bár a Főépítészi Iroda nem támogatja a javaslatot, félő, hogy a közgyűlésnek fontosabb lesz lobbisták „kiszolgálása”, mint a budapesti polgárok hosszú távú érdekeinek képviselete. Az előjelek rosszak: a közelmúltban az ehhez hasonló ügyekben a fővárosi közgyűlés rendre az ingatlan-befektetők szája íze szerint szavazott és a csepeli képviselőtestület pedig már tavasszal ellenszavazat és tartózkodás nélkül fogadta el a tervet.

A területen a tulajdonos, a Budapesti Szabad-kikötő Logisztikai Zrt. egy logisztikai bázist alakítana ki, valamint feltöltené és beépítené a kikötő 3-as (északi) medencéjét. A tervezett beépítés azonban jelenleg nem felel meg a Budapesti Agglomeráció Területrendezési Tervéről szóló törvénynek, Budapest Főváros Településszerkezeti Tervének és a Fővárosi Szabályozási Kerettervnek, továbbá nem történtek meg a szükséges szakhatósági egyeztetések sem. A szabályozás indokolatlanul magas beépítést tenne lehetővé, amihez a szükséges közlekedési infrastruktúra nem áll rendelkezésre, és az ezzel kapcsolatos településrendezési szerződést sem készítettek elő.

Környezetvédelmi szempontból is aggályos a 3-as medence feltöltése, amelyet 2008-ban jogszerűtlenül kezdtek meg, majd félbehagytak. A területtel szemben, a Weiss Manfréd út túloldalán tervezett – a Fadesa Hungária Zrt. tulajdonában lévő – városrész területén eközben komoly kotrási munkálatokat terveznek, és éppen, hogy új lagúnarendszert alakítanának ki.

 Budapest, 2010. augusztus 25.

                                Jávor Benedek, az LMP főpolgármester-jelöltje

                               Tenk András, az LMP csepeli polgármesterjelöltje

 

Ha tetszett a cikk, csatlakozz Jávor Benedek Facebook-oldalához!

A bejegyzés trackback címe:

https://javorbenedek.blog.hu/api/trackback/id/tr312248166

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása