2010. 08. 27.

Kaszinó-sziget lesz a Hajógyári szigetből?

A kocka el van vetve?  

 

A Lehet Más a Politika (LMP) attól tart, hogy rémálommá válhat az Álomsziget. A pártok által gyakorlatilag egységesen elfogadott projekt beruházója biankó papírt szeretne a megvalósítás környezetvédelmi hatásait szabályozó engedélyben. Ez veszélyezteti Észak-Buda tüdejeként szolgáló szigeti zöldfelületeket. Ezért Béres András, az LMP polgármester-jelöltje a testületben kezdeményezni fogja a Kerületi Szabályozási Terv felülvizsgálatát.

 
A terület 66,79 százalékos tulajdonrészét a Plaza Centers százszázalékos tulajdonában lévő Ercorner Kft. szerezte meg 4,6 milliárd forintért. A 32 hektáros területen számos négyemeletes épület épülne, például hotelek 2600 hotelszobával és 3 apartmanszálloda. A beruházás lefelé is terjeszkedne, a terület 50%-át beépítenék a föld alatt. A Sziget testébe nagyméretű, amerikai stílusú, 2500 főt befogadó játékkaszinót terveznek 150 játékasztallal és 1500 játékautomatával. Föld alatt lesz a háromszintes, 3000 székes konferenciaterem, színház, 1500 férőhelyes varieté, 500 fős fitnessz terem.
 
Egy kis Las Vegas építése veszélyezteti Budapest egyik ritka összefüggő zöldfelületét, az Óbudai Sziget déli részét. A Gyurcsány-kormány 2009 februárjában nemzetgazdasági szempontból kiemelt jelentőségűnek nyilvánította az Álomsziget beruházást. Korábban a III. kerületi közgyűlésben a pártok gyakorlatilag egységesen elfogadták a sziget déli részének nagymértékű beépítését lehetővé tévő Kerületi Szabályozási Tervet. A sziget déli részének a harmadát tervezik beépíteni, így a területén levő fák nagy része – egy kisebb erdőnek megfelelő mennyiségű fa – kivágásra kerülne és az ígéretek ellenére gyakorlati lehetőséget nem látunk azok pótlására.
 
A Lehet Más a Politika nem utasítja el teljes egészében a beruházást, de ellenzi a megalomán kivitelezési tervet, ehelyett egy emberközelibb, a szigetet, a környezetet, és a kerület lakosait figyelembe vevő tervet tartana elfogadhatónak. Garanciákat kérünk arra, hogy a tervben szereplő közpark valóban KÖZpark legyen, és ne csak a luxuslétesítmények látogatóit szolgálja, mint ahogyan arra számos példa van már az ilyen jellegű beruházások kapcsán (Eiffel tér a nyugatinál, Alcatraz beruházás a Duna túlpartján).
 
Felháborítónak tarjuk, hogy a beruházás csupán 3%-át kitevő közcélú fejlesztés is tulajdonképpen a beruházás céljait szolgálja – a területre való bejutást szolgáló utak, hidak építése, átépítése. Az LMP azt szeretné, hogy ezek a pénzek valóban a kerület lakosait szolgálják – óvodák, iskolák, sporttelep felújítása, fejlesztése, kerékpárutakra, környezetbarát árvízvédelemre, zajvédő falakra fordítsák a közcélú fejlesztési pénzeket.
 
A beruházás környezetvédelmi engedélyét civil szervezetek megtámadták. Jávor Benedek, a Lehet Más a Politika főpolgármester-jelöltje ennek kapcsán elmondta, hogy teljesen abszurd a beruházók azon álláspontja, miszerint ők beruházási koncepcióra kértek engedélyt, és nem várható el tőlük minden adat precizitása. Ilyen alapon kerti aggregátor helyett atomerőművet is építhet valaki a kertjében, mert egy áramfejlesztő koncepciójára kért engedélyt. A környezetvédelmi engedély továbbá nem vizsgálja megfelelően, így nem ad megoldást arra, hogy a beruházást követően a szigeten és környékén radikálisan megnövekszik az autóforgalom, a többletszennyezés és forgalom pedig elsősorban az eleve zsúfolt és szennyezett levegőjű Óbudát érinti majd negatívan.
 
A III. kerületi közgyűlésben a pártok gyakorlatilag egységesen elfogadták a sziget déli részének nagymértékű beépítését lehetővé tévő Kerületi Szabályozási Tervet. Ezen Terv módosítását szakértők jogellenes találták, ezért kérték az Alkotmánybíróságtól alkotmányellenesség utólagos megállapítását. Többek között azt kifogásolták, hogy a megnövelt beépítési lehetőségek nincsenek összhangban sem a sziget jelenlegi adottságaival, a jelentős zöldfelületi rendszer megőrzésének kötelezettségével, sem a szigeten csak részben feltárt régészeti örökség (Hadriánus palota és a limes maradványai) védelmének törvényi kötelezettségével. A tervezett beruházás közlekedési szempontból is egy virtuális sziget, mivel a prognosztizált forgalomnövekedés levezetésére a parti közúthálózat, mint csatlakozási pont, még fejlesztéssel sem tehető alkalmassá, ennek kumulált hatását a helyi rendelet egyáltalán nem vizsgálta. Mindezek miatt Béres András, az LMP III. kerületi polgármester-jelöltje a testületben kezdeményezni fogja a szabályozási terv felülvizsgálatát.
 

1 A terület 66,79 százalékos tulajdonrészét a Plaza Centers százszázalékos tulajdonában lévő Ercorner Kft. szerezte meg 4,6 milliárd forintért. A 32 hektáros területen számos négyemeletes épület épülne, például hotelek 2600 hotelszobával és 3 apartmanszálloda. A beruházás lefelé is terjeszkedne, a terület 50%-át beépítenék a föld alatt. A Sziget testébe nagyméretű, amerikai stílusú, 2500 főt befogadó játékkaszinót terveznek 150 játékasztallal és 1500 játékautomatával. Föld alatt lesz a háromszintes, 3000 székes konferenciaterem, színház, 1500 férőhelyes varieté, 500 fős fitnesz terem.

2 Különösen a galériaerdő és a belső öböl menti fák értékesek

forrás és további képek: LMP honlap 

Előzmények:  Túlzott mértékű beépítés veszélyezteti az Óbudai szigetet (2006. július 20.) 

Sajtóhírek

Népszabadság, 2010. augusztus 30.

FigyelőNet, 2010. augusztus 27.

 

Ha tetszett a cikk, csatlakozz Jávor Benedek Facebook-oldalához!

A bejegyzés trackback címe:

https://javorbenedek.blog.hu/api/trackback/id/tr32252668

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

zozo6296 2010.08.27. 23:37:48

Ennek a Jávor Benedeknek jó a sminkese, olyan fiatalos ama plakátokon a zuccán. Vagy csak retus? Amúgy smink/retus nélkül meg +10 év.

creativecitizen 2010.08.28. 18:55:54

Miért, sminkelés nélkül tényleg túl öreg azzal a + 10 évvel?
süti beállítások módosítása