2010. 08. 27.

Újra célkeresztben a Nagymező utcai fák?

Független szakértői felmérést támogat a Fenntartható fejlődés bizottság 

 

A civilek a fák súlyos csonkolásától tartanak, a FŐKERT saját állítása szerint faápolási munkák végzésére készül, időközben pedig megérkezett egy korábban elindított engedélyezési eljárás eredményeképp 18 fa kivágási engedélye a FŐKERT-hez. Balesetveszélyesek-e a fák, milyen mértékű faápolási munkák indokoltak, és mennyire igényel mielőbbi beavatkozást a fák állapota? A tisztánlátás érdekében a Fenntartható fejlődés bizottság független szakértői felmérést támogat. 

A Fenntartható fejlődés bizottság felkérésére a független szakértők 2010. augusztus 24-én a helyszínen felmérést végeztek. A Nyugat-Magyarországi Egyetem Erdőmérnöki Karának három elismert szakembere: Kocsó Mihály, dr. Varga Szabolcs és dr. Divós Ferenc ismételték meg a három évvel ezelőtti, a teljes fasor állapotára vonatkozó felmérésüket.

 

A mérések érdekessége, hogy egy nemzetközileg egyre ismertebb, Magyarországon általuk oktatott, saját fejlesztésű módszert alkalmaz: a fák akusztikus tomográf vizsgálatát. A FAKOPP készülékkel a parkokban utak mentén levő fák belső állapotát, korhadást és üreget lehet feltárni roncsolás-mentesen. A készülék a vizsgált síkban 15 irányban hangsebesség mérést valósít meg, az adatok kiértékelése pedig a műszerhez kapcsolt laptopon történik, a hiba helyének és nagyságának megjelenítésével. 

 

A felmérések eredményeire alapuló szakértői vélemény elkészülése jövő hétre várható. Ezt követően a tervek szerint a helyszínen egyeztetnek a FŐKERT, az FFB által felkért soproni szakértők és a civilek (Nagymező Utcaiak Egyesülete, Védegylet, Szindikátus, Levegő Munkacsoport, ÓVÁS!).

 

Előzmény a Védegylet honlapjáról:

Négyéves küzdelem 

 

Ha tetszett a cikk, csatlakozz Jávor Benedek Facebook-oldalához!

A bejegyzés trackback címe:

https://javorbenedek.blog.hu/api/trackback/id/tr222252920

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása