2010. 09. 08.

Lesz-e zöld gazdaság Magyarországon avagy a zárszámadás tanulságai

Tegnap délelőtt tárgyalta a Fenntartható fejlődés bizottság a 2009. évi költségvetés végrehajtásáról szóló ún. zárszámadási törvényt. Hogy a beterjesztő kormányoldal, illetve a zárszámadást összeállító, 2009-ben kormányzó szocialisták megszavazták, az talán nem meglepő (ahogy az sem, hogy mindkét párt meglehetősen foghíjasan képviseltette magát az ülésen). Ami viszont meghökkentő, az az, hogy milyen nyalánkságokat rejtett magában a környezetvédelem 2009-es helyzetéről a jelen pillanatban kétharmados kormánypárt és jelen pillanatban legnépesebb frakciót adó ellenzéki párt által csont nélkül megszavazott előterjesztés. Általánosságban is látható, hogy a megszorítások elemi csapásként érték a szektort, az állami finanszírozás közel 30 százalékkal csökkent.

A bevételek és kiadások összehasonlítása azt mutatja, hogy a szűk értelemben vett környezeti szabályozáshoz köthető pénzforgalom (a KvVM fejezet főszámai) esetében a bevételek (2008: 105 md; 2009: 91 md) következetesen meghaladják a kiadásokat (2008: 87 md; 2009: 82 md). Mindez arra utal, hogy a gyakran hangoztatott kommunikáció, mely szerint a környezetvédelem olyan drága luxus, amit gazdagabb országok megengedhetnek maguknak, de Magyarországnak jelenlegi helyzetében nem áll módjában máshonnan forrásokat ide csoportosítani, egyszerűen hamis. A környezetvédelmi szabályozáshoz köthető bevételek jóval meghaladják az ezen a területen eszközölt kifizetéseket, azaz központi elvonás történik a szektorból, a környezetvédelem finanszírozza az állam más irányú feladatait.

 Az általános észrevételek mellett csak címszó szerűen az egyes katasztrófaterületek: a kvótapénzek felhasználása, a természetvédelem finanszírozása, a levegőszennyezés elleni fellépés hiánya, a zöld közbeszerzés parkolópályára állítása, a hatósági ellenőrzés és szankcionálás megszűnése, stb. Mindezt részletes bizottsági kisebbségi véleményben is leírtam, ami itt olvasható.

Az ülést követően sajtótájékoztatón is felhívtam a figyelmet a tapasztaltakra, erről beszámolt többek a közt a Népszava.

 

 

Ha tetszett a cikk, csatlakozz Jávor Benedek Facebook-oldalához!

A bejegyzés trackback címe:

https://javorbenedek.blog.hu/api/trackback/id/tr312281445

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása