2010. 09. 10.

Nagymező utcai faápolás ... Civil szakértőnk jelenti a terepről

"Reggel fél 9 előtt megjelentem a helyszínen a megelőző balesetvédelmi oktatáson való részvétel céljából. Magára az oktatásra az egyik kávézó teraszán került sor (kávézó neve és címe a szerkesztőségben…J), bizalmas légkörben. Hajnallal ketten vettünk részt ezen, ami a leszalagozott területen belülre való belépésre jogosított fel a nap folyamán – a megfelelő védőfelszerelések alkalmazása mellett természetesen.

 
(A nap hőse ... fotó: Vida Viktor, Védegylet)
 
Ezt követően megkezdődött a munka - egyszerre három helyszínen; az Operett Színház előtti részen kisebb fák gallyazásával, míg a Zeneiskola előtt és az Andrássy úthoz közelebbi részen nagyobb fák gallyazásával és könnyítésével. A Zeneiskola előtt a fák közelebb állnak a homlokzathoz, mint a szemközti oldalon, ezért - és minthogy itt nagyobb kosaras autóval dolgoztak - a fákhoz csak két „ütemben” lehetett hozzáférni, egyszer a kocsi orrával a Király utca felé, és egyszer visszafelé haladva, és ügyelve a 22 m-es daru óvatos mozgatására. A trolivezetékek tovább nehezítették a munkát, amelynek elvégzése így még a forgalom elől lezárt utcában is nehéz feladatnak bizonyult.
 
A legnehezebb az egész utcában a Zeneiskola előtti fák gallyazása volt, ez majdnem egész nap tartott. A FŐKERT szigorúan tartotta magát a keddi bejáráson elfogadott intézkedési tervhez a munkavégzés során. A sebkezelések és a drótok leszedése is megfelelően megtörtént; a nagy számban felvonult FŐKERT határozott fellépésének hatására minden érintett étteremtulajdonos és kulturális intézmény azonnal és készségesen – vagy némiképp morogva – segédkezett a „madzagtalanításban”. Kíváncsi vagyok, mikor jelennek meg ismét az első vezetékek, ez esetben azt hiszem, mielőbbi ismételt, erőteljes fellépésre lesz szükség.
 
Sajnos a vendéglátóhelyek kitelepüléseinek fák körüli túlterjeszkedésében a mai napon nem tudtunk előrelépni, ehhez a VI. kerületi Önkormányzattal és a közterület-felügyelettel való (következetes) együttműködésre lesz szükség. 
 
Furcsa sajátosság, hogy a fasorban azok a helyek, ahol a fák körül nagyobb hely van (füves rész, stb.), a VI. kerülethez tartozik, a különálló fahelyekben lévő fák körüli földes terület viszont fővárosi kezelésű. Így gyakorlatilag 4-6 méterenként változhat a kezelő az adott fasorban – ilyen viszonyokat teremt a jelenlegi budapesti „munkamegosztás”.
 
A leeső nagy faágak által kiadott hanghatások néhány járókelőt komolyabban megijesztettek, de ezt leszámítva mindenki ép bőrrel megúszta a műveletet.
 
A nap hamar eltelt, gyorsan fél négy lett és a munkával ekkorra nagyrészt végeztek. Lényegében zökkenőmentesen zajlott le tehát a „D-nap”, az utcai fák kezelési munkáiban jelentős előrelépések történtek. Ugyanakkor lombhullás után még egyszer megjelennek majd a kosaras autók, hogy a soproni szakvélemény által szükségesnek ítélt és a helyszíni egyeztetések során kijelölt fák esetében a kivágási – és remélhetőleg a pótlási – munkákat is elvégezzék a FŐKERT dolgozói. Ezt követően – a rendszeres nyomonkövetést és a szükséges kisebb beavatkozásokat leszámítva – reméljük, a Nagymező utca fái végre „fellélegezve” tisztíthatják a levegőt az ott lakók és sétálók örömére, védhetnek a nyári forróságtól, esőtől, és minél tovább méltóságteljes díszei lehetnek a „pesti Broadway”-nek, védve maguk között a felcseperedő, fiatal fák új nemzedékét is."
 
Visnyovszki András
2010. szeptember 9.
 
 

Képgaléria a munkákról

 

 
Előzmények:
 
Abszurd a Pesti Broadway-n: mit kell itt kivágni? 
 
Nagymező utca: fanyűvés a kampányban 
 
Újra célkeresztben Nagymező utcai fák? 
 
 
Ha tetszett a cikk, csatlakozz Jávor Benedek Facebook-oldalához!

A bejegyzés trackback címe:

https://javorbenedek.blog.hu/api/trackback/id/tr772287276

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása