2010. 09. 13.

Mi a kormány szándéka Budapesttel?

Közjogi ámokfutás és frázisok helyett valós változásokat Budapest közigazgatásában!

Napirend előtti felszólalás a Parlamentben

Amióta a Fidesz megkapta a kétharmados felhatalmazást a választóktól, mindent megcsinált, amit nem kért és nem sürgetett senki: elfoglalta a köztársasági elnöki hivatalt, a közmédiát, az Alkotmánybíróságot, az Állami Számvevőszéket, a pénzügyi felügyeletet, átírta a választójogi törvényt, és a saját képére formálta az alkotmányt. Ezeket a változtatásokat sem a nemzetközi gazdasági válság, sem az ország helyzete nem indokolta, amit az is bizonyít, hogy ugyanolyan mély krízisben vagyunk most is, mint a közjogi ámokfutás előtt. A kormánypárt ugyanakkor bele sem kezdett azokba a valóban égető, a teljes politikai elit (ideértve a jobboldali értelmiséget is) által nélkülözhetetlennek tartott átalakításokba, amelyek tényleg segíthetnének a kilábalásban, és amelyekhez a mindenkori hatalom épp a kétharmados többség híján nem mert, nem tudott soha hozzákezdeni.

Pedig vannak olyan, kétharmados támogatást igénylő jogszabályok is, amelyeknek a megváltoztatása sokat javíthatna Budapest működőképességén, és még pénzbe sem kerülne. Tipikusan ilyen a kétszintű önkormányzati rendszerről szóló szabályozás, amelyet a jelek szerint a Fidesz anélkül ostorozott folyamatosan az elmúlt években, hogy közben kidolgozott volna egy használható alternatívát a csődöt mondott szisztéma megváltoztatására.

A helyzet ma kétségkívül abszurd: a két szint (Budapest és a kerületek) között nincs világos hierarchia, a hatáskörök nincsenek egyértelműen tisztázva, és nem fedezhető fel értelmes logika abban, hogy melyik feladat tartozik a fővároshoz, illetve a kerületekhez. Ez az átgondolatlanság nagymértékben felelős azért, ami a városlakók életét naponta megkeseríti: a minden összhangot nélkülöző, elhúzódó felújításokért, a még alig befejezett, de máris újrakezdődő útfelbontásokért, a hibák kijavításának és a felelősök megkeresésének elmaradásáért. Budapest polgárai a hatáskörök tisztázatlansága miatt kénytelenek hozzászokni az olyan szürreális jelenségekhez, hogy a főváros sokmilliárdos uniós pályázatokról marad le, mert a kerületek nem tudnak megegyezni egy villamospálya nyomvonaláról, vagy néhány parkolóhely sorsáról.

Erős a gyanúnk, hogy az 50-es években létrejött kétszintűség (amelynek akkoriban az volt a funkciója, hogy megakadályozza egy esetlegesen a pártállammal szemben megszerveződő alternatív hatalmi centrum, az önálló és erős Budapest létrejöttét) jelenlegi diffúz formájában tökéletesen megfelel a Fidesznek, méghozzá pontosan ugyanazon okok miatt, amiért annak idején létrehozták. Erre utal az is, hogy a Fidesz Budapest-programja sem mond semmit a budapesti közigazgatás átalakításáról az olyan frázisokon túl, mint "A fővárosi önkormányzatnak aktív kezdeményező szerepet kell vállalnia a fővárosi önkormányzati rendszer átfogó strukturális és hatásköri felülvizsgálata érdekében." Vagyis először - ahogyan remélik - megnyerik a választásokat, aztán majd kitalálják, hogy mit is szeretnének kezdeni Budapesttel, annak függvényében, hogy mik lesznek a politikai erőviszonyok. A kerülethatárok átrajzolásáról, a kerületek számáról a Fidesz főpolgármester-jelöltje,Tarlós István az elmúlt pár évben legalább háromféle koncepciót vázolt fel, a program azonban egyiket sem említi - alighanem ezért, mert a fővárosi önkormányzati reform is majd az eredmények tükrében a Fidesz rövid távú politikai érdekeinek lesz alárendelve. Pontosan egy ilyen rövidtávú logikának az eredményeként született meg 1990-ben a jelenlegi rendszer, amelyet önsúlya máig életben tart, jóllehet mindenki tudja, hogy a főváros megfelelő fejlődésének egyik legfontosabb gátja. Ideje lenne, hogy végre ne egyes pártok, hanem a főváros érdekei diktálják az új rendszert.

Az LMP szerint Budapestnek nincsenek újabb évei vagy évtizedei arra, hogy a nagypolitika eldöntse végre, mi is legyen a fővárosban. A mi javaslatunk világos: egyértelmű hatásköröket, logikus feladatmegosztást, ehhez igazodó finanszírozást, teljes átláthatóságot, a lakossági érdekek hatékonyabb megjelenítése érdekében pedig városrészi önkormányzatokat és részvételi költségvetést szeretnénk. Úgy érezzük: a Budapesten élők húsz év helyben járás után megérdemelnék, hogy a politika végre róluk szóljon.

Úgy látjuk, hogy a Fidesznek mindehhez csak felhatalmazása van, a szándék viszont hiányzik. 

 

Jávor Benedek

az LMP Budapest főpolgármester-jelöltje

Ha tetszett a cikk, csatlakozz Jávor Benedek Facebook-oldalához!

A bejegyzés trackback címe:

https://javorbenedek.blog.hu/api/trackback/id/tr332293214

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása