2010. 09. 16.

Nagyvárosi korrupció – zöld válaszok a pártfinanszírozásra

 

Zöldek a nagyvárosok önkormányzatában 

 
Budapest ad otthont szeptember 17-én, pénteken annak a szakmai fórumnak, amelyet a nemzetközi „Greens in Big Cities” hálózat szervez a Lehet Más a Politika közreműködésével. A beszélgetésen neves külföldi pártfinanszírozási és korrupciós szakértők mellett részt vesz Jávor Bendek, az Országgyűlés Fenntartható fejlődés bizottságának elnöke is.
 
Az európai országok politikai életét a korrupció számos szinten, számtalan formában beárnyékolja. Különböző okok miatt a nagyvárosokat különösen súlyosan érinti a korrupció veszélye: a városirányítás hatalmas apparátusa olyan területe a közszférának, ahol az üzleti és politikai érdekek összefonódása nem ritka jelenség, mint ahogy ezt a közbeszerzések és privatizálások körül tapasztalható tisztázatlan ügyek sokasága is jelzi. Számos zöld politikus szerint az átláthatóság növelése éppen ezért mindenekelőtt a nagyvárosokat alakíthatja a sikeres antikorrupciós törekvések terepévé.
 
Az idei Greens in Big Cities találkozó résztvevői így elsősorban a nagyvárosi korrupció és az ellene folytatott küzdelem témakörét járják körül. A péntek esti kerekasztal-beszélgetés, amelyet a szervezet az Európai Zöld Alapítvánnyal társszervezésben valósít meg, a pártfinanszírozás átláthatóságának kérdését vizsgálja. A témára mind az európai zöld pártok, mind pedig más progresszív politikai szerveződések folyamatosan kiemelt figyelmet fordítanak. A beszélgetésen résztvevő szakértők és pártpolitikusok közösen elemzik az egyes európai pártfinanszírozási rendszereket.
 
A BESZÉLGETÉS helyszíne és időpontja
2010. szeptember 17. 17.30 (regisztráció 17.00-tól)
LOFFICE (Budapest, VI. Paulay Ede u. 55.)
 
A BESZÉLGETÉS RÉSZTVEVŐI
- Jávor Benedek parlamenti képviselő, a Fenntartható fejlődés bizottságának elnöke,
- Dr. Michael Koß, a német Potsdami Egyetem professzora,
- Maaria Haikarainen, a Helsinki Zöldek igazgatója,
- Jurij Toplak, a szlovéniai Maribor Egyetem professzora.
 
A beszélgetést Hevesi Flóra újságíró moderálja.

Az estét Gerhard Jordan és Leonore Gewessler nyitják meg a Greens in Big Cities Network, illetve a Green European Foundation (GEF) képviseletében. 

 

A meghívó angol nyelven a GEF honlapján

Ha tetszett a cikk, csatlakozz Jávor Benedek Facebook-oldalához!

A bejegyzés trackback címe:

https://javorbenedek.blog.hu/api/trackback/id/tr962301359

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása