2010. 09. 23.

Válasz Bús Balázs óbudai polgármester nyílt levelére

Bús Balázs korábban az önkormányzat honlapján olvasható nyílt levelet intézett hozzám az Álomsziget-beruházás kapcsán megfogalmazott kritikánk nyomán. A levél itt olvasható.

Az alábbiakban a válaszom a levélre.

"Tisztelt Bús Balázs!

Köszönöm a hozzám intézett nyílt levelét az Álomsziget-projekt ügyében, ami alkalmat ad arra, hogy a nyilvánosság előtt is megvitassuk a beruházással kapcsolatos álláspontunkat. Abban tökéletesen igaza van, hogy a Gyurcsány-kormány 2009-ben kiemelt beruházásnak nyilvánította az Álomsziget-projektet, amit a magunk részéről elhibázott lépésnek tekintünk – a többi kaszinóberuházásnak megkülönböztetett státust biztosító hasonló döntéssel egyetemben. A sukorói King’s City kaszinóváros kiemelt státuszát épp az LMP sürgetésére vonta vissza a közelmúltban a kormány. Úgy gondolom, hogy az Álomsziget esetében is kívánatos lenne egy hasonló lépés. A kiemelt beruházásokra vonatkozó teljes jogszabály véleményem szerint demokráciakorlátozó hatású, épp az Ön által is említett okoknál (helyi közösségek ellenőrzésének csorbulása) miatt, ezért korábban Schiffer András frakciótársammal törvénymódosító javaslatot terjesztettünk be a törvény megsemmisítéséről.

Bízunk benne, hogy a kormányoldal a kezdeményezést támogatni fogja, jóllehet nyár elején éppen a kiemelt beruházásokról szóló törvény hatályának kiterjesztését szavazta meg a Fidesz-KDNP frakció. Mindez azonban nem változtat azon, hogy amikor – a kiemelt státusról szóló döntést évekkel megelőzően – az önkormányzatnak módja lett volna befolyásolnia a beruházást, akkor nem élt kellőképpen ezzel a lehetőséggel.

Négy éve, 2006 júniusában fogadta el Óbuda-Békásmegyer képviselőtestülete a kerületi szabályozási terv (KSZT) módosítását, ami olyan léptékű beépítésre, zöldfelület-veszteségre teremti meg a lehetőséget, amilyennek jelenleg elébe nézünk.

Valóban, akkor civil szervezeti munkatársként magam is részt vettem az eljárásban, folyamatosan tiltakozva a KSZT-be foglalt magas beépítési hányadosok, párkánymagasságok, valamint a közcélú fejlesztésként elfogadott, de csupán a beruházás megközelítését segítő megoldások ellen.

A javaslatunkra az önkormányzat által felkért cég készítette stratégiai vizsgálat eredményeit is több ponton vitattuk, a KSZT-vel kapcsolatos kifogásainkat 10 oldalban foglaltuk össze, és juttattuk el az önkormányzathoz. Ebben alacsonyabb beépíthetőséget, kisebb párkánymagasságokat, magasabb zöldfelület-arány, és a tájba illő homlokzati kialakítás előírását javasoltuk, valamint a településfejlesztési szerződésben a beruházás gerjesztette gondokat (megnövekvő forgalom, zajterhelés, levegőszennyezés, stb.) valóban orvosló beruházások előírását. Ezek közül a javaslatok közül akkor semmit nem fogadott meg az önkormányzat – ma már valóban sok tekintetben kényszerhelyzetben van.

A KSZT-t azonban, amelynek keretében választ lehetett volna találni a problémákra, lényegében egyhangúlag (emlékeim szerint Tarlós István tartózkodásával, bár a döntésről a kerületi honlap sajnos nem tájékoztat) megszavazta, ide értve a Fidesz-frakciót is. A kerületi önkormányzat más esetekben elismerésre méltó, támogatható környezetvédelmi kezdeményezései örömömre szolgálnak, azonban nem változtatnak az Álomszigettel kapcsolatos kifogásaimon. Az Ön által említett illegális fakivágások esetében az önkormányzat jegyzője, mint első fokú környezetvédelmi hatóság az illetékes az eljárás megindítására, a tettesek kézre kerítése, és szigorú számonkérésük érdekében, ezt ezúton is szorgalmazom.

shambhala: 21Álomsziget

Az Óbudai Gázgyár ügyében főpolgármester-jelöltként éppúgy, mint az Országgyűlés Fenntartható fejlődés bizottságának elnökeként  Polgármester Úr rendelkezésére állok, hogy akár a nyilvánosság figyelmének az ügyre irányításával, akár más módon találjunk megoldást a valóban súlyos problémára. 

Az Álomsziget beruházás ezzel együtt a főváros egészét érintő legfontosabb kerületi ügy, így kiemelkedő fontosságú, hogy ebből, az egységes Budapest szempontjából is mérlegeljük a kérdést. A méltányosság kedvéért tegyük hozzá, hogy a 2006-os KSZT-módosításkor a fővárosi önkormányzat is hozzájárulását adta, így ennek az össz-budapesti szempontnak az érvényesítéséről lemondott, a főváros rossz döntése azonban nem menti fel a KSZT-módosítást előterjesztő kerületet.
Tekintve, hogy a beruházásnak még nincs érvényes építési engedélye, mivel egy civil szervezet bíróságon támadta meg az ehhez kapcsolódó környezetvédelmi engedélyt, most még látszik esély a tervek olyan átalakítására, ami elfogadhatóbbá teszi az egész elképzelést, és orvosol több súlyos gondot is. A környezetvédelmi engedélyt érintő per tárgyalására szeptember 23-án kerül sor. Az utolsó pillanatban vagyunk, hogy megtegyük, amit még lehet.

Még egyszer megköszönve levelét, és jó munkát kívánva, üdvözlettel:

Jávor Benedek
főpolgármester-jelölt, LMP"

Ha tetszett a cikk, csatlakozz Jávor Benedek Facebook-oldalához!

A bejegyzés trackback címe:

https://javorbenedek.blog.hu/api/trackback/id/tr762317846

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása