2010. 10. 02.

Mit kínál Budapestnek az LMP?

Jávor Benedek, a Lehet Más a Politika főpolgármester-jelöltje 7 témakörre bontotta választási programját.

 

Az LMP programjának egyik legnagyobb előnye, hogy nem ideológiai vagy gazdasági látványprojektekkel szeretné megújítani a főváros életét, hanem olyan konkrét és racionális javaslatokkal, amelyek egységes szemléletben hajtják végre a  szükséges léptékváltást. Ez a szemlélet a zöld város gondolata, ami élhetőbb, tisztább, hatékonyabban működő várost jelent.

A párt mindenekelőtt állapotfelméréssel indítana: átláthatóvá tennék az önkormányzati cégek működését, összevonnák a fővárosi kerületeket, szanálnák a BKV-t. Terveik szerint a megtakarításból jutna pénz a Duna-tengely fejlesztésre, a panelfelújítás folytatására, a kismamáknak is fontos akadálymentesítésre, a bérlakás-program folytatására, az egészségügy fejlesztésére, kulturális beruházásra és értékmentésre. A párt kiemelten foglalkozik a kultúra területével. Ehhez képest sajnálatosan kevés és rögtönzésszerű javaslatokat olvashatunk a programban.

 
 

Közlekedés

A párt szerint két módon lehet a belvárosi autóforgalmat csökkenteni: új parkolókkal vagy az autók számának csökkentésével. Az LMP egyértelműen az utóbbit szeretné: a Hungária körgyűrűtől kezdve bevezetnék a dugódíjat, amely kezdetben egy-másfél BKV-jegy árának felelne meg. A pénzt egy olyan cégbe raknák, amely Budapest minden közlekedési ügyéért felelős a közösségi közlekedéstől a parkolók üzemeltetéséig. A befolyt összegeket pedig csak a közlekedés- és a közterület fejlesztésére lehetne fordítani.

Új Duna-hidat nem, gyalogoshidat viszont építenének. Utóbbi lehetséges helyszínei: a Gázgyárnál az Óbudai-szigetre, a Lágymányosi-öböl fölött a Kopaszi-gátra, a Molnár-szigetnél a Ráckevei-Dunán. 

A párt visszaépítené a Rákóczi úton és a Bajcsy-Zsilinszky úton a villamosforgalmat, mivel szerintük ez szükséges a 61-es és a négyes (vagy a hatos) villamos összekötéséhez. Ezek fővárosi léptékben viszonylag kis beruházások, de sokat javítanak a közlekedésen. AZ LMP befejezné, de nem folytatná a négyes metrót, amelyet eleve elhibázott megoldásnak tart.

Jávor Benedek virágot ültet a nagykörúti villamos mellett

Forrás: Stiller Ákos

Városi terek újrarendezése

A párt elsősorban a barnamezős területeket, másnéven "rozsdatemetőket" fejlesztené. Ezek az 1880–1990 közötti időkből visszamaradt gyárak, üzemek, munkáslakótelepek és iparvágányok hálózata. A rozsdaövezet felszámolásakor lényegében vegyes rendeltetésű új városrészeket alakítanának ki: lakásokat, munkahelyeket, oktatási intézményeket és szórakozási lehetőségeket, parkokat. A minta a kőbányai Wekerle-telep lenne, amely emberléptékű házaival sokak örömére szolgál.

Épületfelújítások

A párt célja, hogy Budapesten évente a lakások 10 százalékát energetikailag és műszakilag is felújítsák. Ennek támogatási rendszerbe történő bevonásához pedig legalább évi 25 milliárd forintra lenne szükség. Ennek forrását az első évben a CO2-kvótaértékesítés adhatja, a második évtől kezdve pedig az uniós források átcsoportosításából, 2013-től az új energetikai operatív programból kell biztosítani.

Az LMP szerint nem nagyberuházásokra van szükség (lásd csepeli szennyvíztisztító), sokkal inkább sok kisebb léptékű beruházás támogatására: lakossági hőszivattyúk, napkollektorok, esetleg geotermikus erőművek támogatására. A párt folytatná a panellakások felújítását is.

Kultúra

A kulturális terület - bár  kiemelten szerepel a párt programjában - sajnálatos módon 10-12 ötletgyűjteményre korlátozódik. Ezek közül a legfontosabbak: újragondolnák a fővárosi kulturális pályázati rendszert, hogy az alternatív színházak is hangsúlyosabban jelenjenek meg a kínálatban, az Erkel Színházat bővített funkciókkal rekonstruálnák, tovább folytatnák a PANKK (Program a Nemzeti Kortárs Könnyűzenei Kultúráért) programot, jobban támogatnák az Art-mozihálózatot, visszaállítanák a Budapest TV-t, valamint ingyen wi-fit kínálnának a budapestieknek.

forrás: hvg online ingatlanmenedzser

Ha tetszett a cikk, csatlakozz Jávor Benedek Facebook-oldalához!

A bejegyzés trackback címe:

https://javorbenedek.blog.hu/api/trackback/id/tr362336738

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Bullfinch 2011.10.21. 11:43:42

Nem tudom hogy Budapestnek jót tesz e az LMP de a hazai madarászatnak, madarászoknak biztosan nem. Az ön véleménye az európai kultúrmadarak tartásáról: "Jávor Benedek (LMP) az Országgyűlés Fenntartható Fejlődés Bizottságának elnöke egyetért a jelenlegi szigorú természetvédelmi szabályzással, mivel álláspontja szerint amennyiben engedélyeznék e madárfajok tartását és tenyésztését, akkor a vadon élő populáció genetikai állománya veszélybe kerülhetne, illetve megnövekedhetne az illegális példányok beszerzése és a velük való kereskedés. Ezen kívül pedig azért sem engedélyezhető e fajok tartása, mert nincsenek megteremtve az ehhez szükséges ellenőrzési feltételek. Mivel az Európai Uniós jogszabályok engedélyezik a tagállamok részére, hogy a természeti értékek védelme érdekében magukra nézve szigorúbb rendelkezéseket alkalmazzanak, így a jelenlegi szabályozást a madarászoknak el kell fogadniuk. "
Tájékoztatom a tenyésztett madárnak semmi köze a természetvédelemhez mert ez állattartási ügy. Hol tanulta ön a biológiát? A süvöltő amivel kapcsolatosan kérdezték nem költ hazánkban. Ősszel érkezik és tavasszal távozik. Hallott e az idevonatkozó valamennyi tagállamban kötelező és közvetlenül alkalmazandó EK rendeletekről? A genetikai szennyezést kizárja az ezekben megfogalmazott "ellenőrzött környezet". Az ellenőrzési feltételek hiánya nem a madarászok problémája és amúgy is valótlan állítás. Részlet az ide vonatkozó hazai hatályos jogszabályból: 292/2008. (XII. 10.) Korm. rendelet
3.§
(3) Az igazgatási hatóság, a Főfelügyelőség, a felügyelőség, az állat- és növény-egészségügyi hatóság, az élelmiszer-biztonsági hatóság, a rendőrség, valamint a vám- és pénzügyőrség az Egyezmény, a tanácsi rendelet, a bizottsági rendelet és az e rendelet végrehajtása érdekében hatósági ellenőrzést végez.
Javaslom mielőtt ostobaságokat válaszol egy újságírónak előtte tájékozódjon!
Nem tudom hazánknak jó e hogy soha az életben nem rendezhetünk COM világkiállítást ha ez az idióta tiltás marad. A tenyésztett madár nem képezi a természet részét! Nem kell elfogadniuk a madarászoknak a jelenlegi szabályozást! Nem a neve alapján lesz védett egy élőlény hanem, hogy a természet részét képezi! Remélem a tanárai büszkék önre! Én biológiából is megbuktatnám!
süti beállítások módosítása