2010. 10. 11.

Az Európai Zöld Párt csatlakozik az LMP követeléseihez vörösiszap ügyben

 Az Európai Zöld Párt (EGP) hétvégi tallinni kongresszusa soron kívül és egyhangúlag elfogadta azt a rendkívüli határozatot, mely szerint az európai zöld pártok csatlakoztak azokhoz a követelésekhez, amelyeket a Lehet Más a Politika fogalmazott meg az ajkai gátszakadás okozta katasztrófával kapcsolatban. Az EGP az incidenst egyértelműen az elmúlt évtizedek egyik legnagyobb ökológiai katasztrófájának nevezte.

A rendkívüli határozatban a kongresszus 55 országból érkezett mintegy 300 delegáltja sürgette magyar kormányt, hogy minél hamarabb tisztítsa meg a vörösiszappal borított terület felszíni rétegét, megakadályozva, hogy a nehézfémeket és más veszélyes anyagokat tartalmazó por szétterjedjen a környéken. Ezen kívül csatlakozva az LMP-hez, követelte a hasonló vörösiszap-tárolók állapotának felmérését, illetve szakszerű katasztrófa-elhárítási tervek elkészítését, melynek költségét a tulajdonosokkal fizettetnének meg. Az Európai Parlament negyedik legnagyobb frakcióját képviselő zöldek végül arra kérték a magyar kormányt, hogy tegyen eleget a magyar ökopárt felszólításának, és hozza nyilvánosságra a MAL Rt. privatizációs szerződését.

Az EGP az Uniótól azt kéri, hogy azonnal küldjenek egy nemzetközi szakértői csapatot, amely segíti a magyar hatóságokat a környezeti károk felmérésében, a baleset okainak feltárásában, és a jövőbeli megelőzési módszerek kialakításában. Hasonló csapat már segédkezett a 2000-ben bekövetkezett nagybányai aranybánya katasztrófáját követően is, ám annak ajánlásait a mai napig nem hajtották végre.

Az európai párt kezdeményezi ezen kívül a vörösiszap felvételét az Unió veszélyes anyagokat tartalmazó listájára annak kiemelkedően magas lúgtartalma miatt. Szorgalmazza továbbá, hogy az esetleges jövőbeni hasonló katasztrófákat követő elhárítási munkák támogatására az Unió hozzon létre egy biztonsági alapot, amelyet a veszélyes anyagokat gyártó üzemek befizetéseiből tartanának fenn. A megelőzés érdekében végül kezdeményezik a veszélyes anyagokat gyártó üzemek felelősségbiztosítási rendszerére vonatkozó uniós irányelv elfogadását.

Szabó Tímea, az LMP kongresszusi delegáltja megerősítette: az európai zöldek biztosították a magyar pártot arról, hogy minden tőlük telhető segítséget megadnak a katasztrófa következményeinek elhárítása érdekében. Ez többek között magába foglalja a párt egyik magas rangú európai parlamenti képviselőjének Magyarországra látogatását, illetve közös erőfeszítéseket európai szintű lépések megtételéért.

 

Szabó Tímea országgyűlési képviselő
Jávor Benedek, az Országgyűlés Fenntartható fejlődés bizottságának elnöke
Pinczés Bálint, az LMP Országos Választmányának tagja

 

Ha tetszett a cikk, csatlakozz Jávor Benedek Facebook-oldalához!

Címkék: ffb

A bejegyzés trackback címe:

https://javorbenedek.blog.hu/api/trackback/id/tr742363381

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása