2010. 10. 29.

Az LMP tisztába teszi az elmúlt húsz év veszélyeshulladék-szennyesét

Törvénymódosító csomag a környezeti kockázatok csökkentése érdekében

 

Bő három héttel a kolontári gátszakadás után az LMP elérkezettnek látja az időt arra, hogy megfogalmazzuk a vörösiszap-katasztrófa tanulságait, és megtegyük azokat a lépéseket, amelyek csökkentik a későbbi hasonló szerencsétlenségek bekövetkezésének esélyét. Az ökopárt ma benyújtott javaslatcsomagja tartalmazza azokat a kormányzati teendőket, amelyek a hatékony kármérséklés mellet megteremtik a környezeti katasztrófák megelőzésének és kezelésének feltételrendszerét.

A legsürgetőbb lépés a veszélyes- és iparihulladék-depóniák felülvizsgálata, hiszen ebben a pillanatban senki sem tudja hogy az országban hány helyen leselkedik hasonló veszély a környezetre és a lakosságra. Az ellenőrizetlen szennyező források hatalmas károkat okozhatnak, és a kártételek elhárításának finanszírozása a társadalomra hárulhat. Az LMP szerint az Országgyűlésnek fel kell szólítania a kormányt, hogy a jövő év elejéig készítse el az ország területén található veszélyes- és iparihulladék-lerakók helyéről, a tárolt anyagokról, a becsülhető környezeti kockázatokról szóló leltárt, amely tartalmazza a felszámolás lehetséges alternatíváit és költségeit.

A javaslat tartalmazza az utóbbi években leépített Országos Környezeti Kárelhárítási Program felülvizsgálatát, a kármentesítés költségvetési fedezetének azonnali megteremtését, illetve a magánkézben lévő veszélyes objektumok kárelhárítási költségeinek biztosítását. Módosítani kell a felszín alatti vizek védelméről szóló kormányrendeletet, és módosítani kell az állami felelősségi körbe tartozó, hátrahagyott környezetkárosodások kármentesítéséről szóló kormányhatározatot is.

Az ökopárt egy új törvényjavaslatot készített, amely a környezeti szempontból veszélyes létesítmények körének meghatározását, az érintett objektumok évi egyszeri kötelező hatósági ellenőrzését, a vizsgálati dokumentációhoz független – nem az ellenőrzött intézmény, hanem a zöldhatóság által felkért – hatósági szakértő kirendelését, részletes hatásvizsgálat és hatástanulmány készítését írja elő a környezetvédelmi törvény (KTV) módosításával. Ugyancsak a KTV-ben rögzítenék a környezeti károk felszámolása érdekében a biztosítékadás és – a harmadik félnek okozott károk fedezetéül szolgáló – környezetvédelmi biztosítás szabályait.

Az LMP a Büntető Törvénykönyvet (BTK) is módosítaná annak érdekében, hogy a hatósági felügyeleti kötelezettségek elmulasztása is büntethető legyen. Beemelnék a BTK-ba a „hivatalos eljárás körében elkövetett veszélyeztetés” bűncselekményét is.

Ha az Országgyűlés nem fogadja el a javaslatcsomagot , olyan kockázatnak teszi ki a lakosságot és a természeti értékeket, amelyet józan politikusok tiszta fejjel nem vállalhatnak.

Ezzel egy időben az LMP egy olyan átfogó jelentés elkészítésére készül, amely – a tiszai ciányszennyezés okait és következményeit összefoglaló Baia Mare Task Force-hoz hasonlóan – teljes és átfogó képet ad arról, hogy milyen okok vezettek a kolontári katasztrófához, és milyen környezeti, illetve egészségi ártalmak jelentkezhetnek az iszap-áradat következtében.

Ha tetszett a cikk, csatlakozz Jávor Benedek Facebook-oldalához!

A bejegyzés trackback címe:

https://javorbenedek.blog.hu/api/trackback/id/tr442407976

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása