2010. 11. 15.

Mit tesz a kormány a biodiverzitás védelmében?

Azonnali kérdés, elhangzott 2010. november 8-án

Delegációk a nagoyai csúcson (forrás: guardian.co.uk)

 

Tisztelt Ház!

Október 29-én a Japánban lévő Nagoyában, az ENSZ biodiverzitási csúcsán egy olyan nemzetközi megállapodás megkötésére került sor, ami, azt gondolom, hogy néhány év, évtized múlva visszatekintve olyan jelentőségűnek lesz tekinthető, mint az 1995-ös kiotói megállapodás volt a klímaváltozás kezelése ügyében. Ez a megállapodás a biológiai sokféleség, a biodiverzitás csökkentésének megállítását célozza, a 2012 és 2020 közötti időszakra fogalmazva meg célokat.

Olyan átfogó, nem csak természetvédelmi jellegű intézkedéseket tartalmaznak az ott aláírt és elfogadott dokumentumok, amelyek túllépve a hagyományos természetvédelmi megközelítésen, egy horizontális integrációval, a teljes gazdaság és társadalom működésének újragondolásával, a szabályozó eszközök módosításával, a káros ösztönözők, támogatások kivezetésével, gazdasági struktúraváltással, új közgazdasági értékelések és mutatók bevezetésével, a biodiverzitás-védelemre szánt források jelentős emelésével kívánják megelőzni a biodiverzitás csökkenését. Továbbá megfogalmazza azt is az egyezmény, hogy két éven belül nemzeti és helyi biodiverzitás-védelmi stratégiákat kell készíteni a biodiverzitás-csökkenés megállításának érdekében.

Mindezen intézkedések eredményeképpen a remények szerint meg lehet felezni, de ahol lehet, a nullához kell közelíteni a természetes élőhelyek pusztulását, a szárazföldi és édesvízi ökoszisztémák 17 százalékát védelem alá kell vonni, és a degradált területeknek legalább 15 százalékát helyre kell állítani, a természetvédelmi rehabilitációkat el kell végezni.

Elképesztő feladatot jelent ez a megállapodás. A kérdés az, hogy vajon a kormánynak van-e elképzelése, van-e menetrendje, hogy ezt a megállapodást végrehajtsa. Milyen program van például a zöldmezős beruházások visszaszorítására, a degradált területek 15 százalékának helyreállítására? Vagy inkább ráklépésben, a Natura 2000 újragondolásával, illetve a meglévő védelem kikezdésével - például az Audi ügyében - kíván a kormány "előrelépni"?

Ha tetszett a cikk, csatlakozz Jávor Benedek Facebook-oldalához!

A bejegyzés trackback címe:

https://javorbenedek.blog.hu/api/trackback/id/tr762450753

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása