2010. 11. 30.

Hozzászólás a kiemelt beruházásokról szóló törvény kapcsán

(kép: Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt.)

 

A jogalkotásban való társadalmi részvételről szóló törvény vitájában hangzott el:

"Én ott folytatnám, ahol Schiffer képviselőtársam abbahagyta, a kiemelt beruházásokról szóló törvénytervezetnél.

Nemcsak arról van szó, hogy ezt a törvényt annak idején a Fidesz és az MSZP nagy egyetértésben fogadta el, hanem a tavaszi választásokat követően a nemzeti együttműködés kormánya első intézkedései között kiterjesztette ennek a törvénynek a hatályát, gyakorlatilag a kivételből normát csinálva 90 milliós értékhatár felett minden beruházást bevonva. Ezt a speciális eljárást terjesztette ki, ezáltal szűkítve a társadalom részvételi lehetőségeit rengeteg olyan beruházás esetén, amelyek alapvetően befolyásolják az állampolgárok környezetét, életviszonyait, életminőségét.

Tehát azt gondoljuk, hogy amennyiben valóban komolyan társadalmi részvételről kívánunk beszélni, és szeretnénk teret engedni az állampolgároknak ahhoz, hogy az őket közvetlenül körülvevő környezet alakításáról szóló jogszabályok, engedélyezési eljárások során érvényesíteni tudják a szempontjaikat, érdekeiket, a környezet érdekeit, akkor nem elég pusztán a jogalkotási törvényről beszélni, hanem meg kell teremteni annak a lehetőségét, hogy azokban a helyi ügyekben is, amelyek sokszor sokkal inkább érintik az alapvető életviszonyaikat, mint egyes jogszabály-módosítások, lehetővé váljon a részvételük.

Ennek a záloga a kiemelt beruházásokról szóló törvénynek a megsemmisítése, amire vonatkozó indítványt már előterjesztettünk Schiffer képviselőtársammal, illetve az épített környezet alakítására vonatkozó törvénynek, az ezzel kapcsolatos módosításainak a visszavonása. Azt gondolom, hogy ez is egy elkerülhetetlen lépés."

 

Ha tetszett a cikk, csatlakozz Jávor Benedek Facebook-oldalához!

A bejegyzés trackback címe:

https://javorbenedek.blog.hu/api/trackback/id/tr872483746

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása