2010. 12. 06.

Zöldülő Európa?

Kerekasztal-beszélgetés Kaufer Virággal és Daniel Cohn-Bendittel

Csütörtökön az eddigi egyik legjobb hangulatú elempés rendezvényt tartottuk. A zsúfolásig megtelt terem (a székek mögött még állósor is volt) megadta az alaphangot, amit sikerült végig megőrizni. A magyar EU-elnökség zöld prioritásai, a médiatörvény, a nyugdíj-einstand, a roma-integráció mellett szóba került a kolontári katasztrófa, és ennek kapcsán a hazai intézményrendszer és politika felelőssége. Gajduschek György nyomán (thx to Boda Zsolt!) az „impotens állam” fogalmával illusztráltam a magyar állami kudarcokat (alátámasztva a pár évvel ezelőtti Politikatudományi Szemlében megjelent cikkünk megállapításaival, amelyek szerint a magyar állam az alapvető szabályozó és ellenőrző funkcióiból vonult ki). A kormányváltást követően az új kormány mintha viagrás kezeléssel próbálna úrrá lenni ezen az impotens állami működésen. Sajnos valami orvosi műhiba, vagy nem várt gyógyszermellékhatás nyomán szinte mindenhol ijesztően potenssé vált, ahol semmi keresnivalója, azokon a pontokon, ahol viszont valóban szükség lenne a hatékony és határozott fellépésére (pl. zöldhatósági rendszer), tovább zajlik a tehetetlenkedés, a forráskivonás, a leépítés - ahogy az a jövő évi költségvetésből világosan kiderül.

Jellemző módon egyetlen hazai sajtómegjelenése nem volt az eseménynek, csupán egy francia újság (Le Petit Journal) gondolta, hogy az EP zöld frakciójának társelnökével zajló beszélgetés médiaképes esemény.

Két interjút azért ért a látogatása (Népszabadság és origo).

Képek az eseményről:

 (fotó: fh)

Ha tetszett a cikk, csatlakozz Jávor Benedek Facebook-oldalához!

A bejegyzés trackback címe:

https://javorbenedek.blog.hu/api/trackback/id/tr452497602

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása