2010. 12. 14.

Átmenetei moratórium a nano-biocidok engedélyezésére?

Apró siker, de siker.

 

Nano-ezüst részecskék (forrás: ABCScience)

Az EU biocid-irányelvének felülvizsgálati eljárásában a Fenntartható fejlődés bizottságban pár hete megtárgyaltuk az irányelv módosított szövegét. Úgy látom, alapvetően jó irányba megy a direktíva-módosítás, a korábbi REACH-hez hasonlóan az elővigyázatosság elvét alapul véve szeretné a környezetünkben lévő vegyi anyagok körét szorosabban ellenőrizni, az eddigi "amit nem tilos, azt lehet használni" elvet az "amit nem lehet, nem engedélyezünk, azt tilos" elvvel, tehát tételesen listázni, hogy mely anyagokat használhatják a gyártók.

Négy ponton javasoltuk állásfoglalásunkban a kormánynak és az Európai ügyek bizottságának a szigorítást, a címkézési kötelezettségnél, a vegyszermentes megoldások támogatásában és az érzékeny csoportok (pl. gyerekek, várandós nők, tartós betegek) védelmét célzó programokban.

Végül fontos kérdés a nano-biocidok engedélyezése. A nano-biocidokat egyre szélesebb körben használják (pl. a szagmentesnek hirdetett, nano-ezüsttel kezelt zoknikban :) ), ugyanakkor a nano-anyagok környezeti és egészségügyi hatásairól ma még szinte semmit nem tudunk.

Az Európai ügyek bizottságának tegnapi ülésén szóban is elmondtam javaslatainkat, és ezek közül a nano-biocidok engedélyezésére kimondandó átmeneti moratórium a bizottsági vélemény, és így jó eséllyel a magyar kormányálláspont részévé vált.

Ha nem is címlapos történet, de környezetegészségügyi szempontból fontos fejlemény. Egyáltalán nem mindegy, hogy vajon körbevesszük-e magunkat olyan anyagokkal, amelyek szervezetünkre, környezetünkre gyakorolt hatásairól fogalmunk sincs.

Ha tetszett a cikk, csatlakozz Jávor Benedek Facebook-oldalához!

A bejegyzés trackback címe:

https://javorbenedek.blog.hu/api/trackback/id/tr342515890

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása