2010. 12. 15.

Kármentés Kolontáron: a kormány csak a saját gondjait enyhíti

(fotó: Halmay zsuzsa)

Kolontár-Devecser térségében egyre aggasztóbb irányt vesz a kárenyhítés: a kormány – saját ígéretével és a helyiek kéréseivel szembemenve – 10 éves elidegenítési tilalmat erőltet a házuk helyreállítását vagy újjáépítését kérőkre, a kármentő alapot pedig továbbra is zárva tartja. Közben az ország lakossága által felajánlott adományok szétosztását is tisztázatlanságok kísérik, a károsultak körében pedig állandósult az információhiány és a kiszolgáltatottság.

Amikor a vörösiszap-katasztrófa károsultjai a múlt héten tüntetést szerveztek a kártalanítás miatt, a kormány illetékesei – Pintér Sándor belügyminiszter és Bakondi György kormánybiztos – a botrány elkerülése érdekében nem fukarkodtak ígéretekkel. A demonstráció el is maradt, a fidesz.hu-n ma is olvasható győzelmi jelentés szerint azért, mert az érintettek “úgy látják, okafogyottá vált a tüntetés, felvetéseikre megnyugtató választ kaptak”. Ezt az állítást az azóta történtek fényében azzal egészíthetnénk ki: megnyugtató, de hamis választ. A kormány a lakosság teljes anyagi veszteségének megtérítését ígérte, és azt, hogy az eredeti tervekkel ellentétben a kártérítésként kapott új vagy használt ingatlanokra nem jegyeznek be 10 éves elidegenítési tilalmat.

Mindez nem valósult meg, sőt, úgy tűnik, hogy az ígért intézkedések ellenkezője válik valóra. Az ingóságok utáni kártérítés egyetlen anyagi forrása továbbra is csak a kármentő alap lehetne, ám azt valamilyen okból változatlanul zárva tartják.

A legnagyobb becsapás azonban az ingatlanokkal kapcsolatos: a hangzatos kormányígéretek ellenére olyan szerződéseket kényszerítenek a helyiekre, amelyek alapján még azoknak is 10 éves elidegenítési tilalommal kell számolniuk, akiknek a baleset előtt tehermentes házuk volt. Elégedetlenséget szül az is, hogy a 8-as út mintegy 9 kilométeres szakaszát továbbra is zárva tartják, a kármentesítéssel kapcsolatos szállítási feladatokra hivatkozva. Ezen szállítások a valóságban nem látszanak a 8-as úton, a november 19-re a helyszínre meghirdetett (majd lefújt) tüntetéssel egy időpontban érvénybe lépett lezárás viszont jelentősen nehezíti a helyiek életét. A kormánynak láthatóan csak addig volt fontos az együttműködés és a segítőkészség látszata, amíg ki akarta fogni a szelet a demonstrációra készülők vitorlájából. Amint a Kolontár és Devecser térségében élők nem jelentenek akut belpolitikai problémát, a kabinet azonnal leveszi róluk a kezét, és máris csak a saját megszokott stílusában, a diktátumok nyelvén hajlandó tárgyalni.

Az LMP ezzel szemben a korábbi ígéreteknek megfelelő, átlátható kártalanítást, pontos, naprakész tájékoztatást, elérhető, színvonalas egészségügyi ellátást követel a helyiek és a feszültségek tartós oldása érdekében.

Ha tetszett a cikk, csatlakozz Jávor Benedek Facebook-oldalához!

A bejegyzés trackback címe:

https://javorbenedek.blog.hu/api/trackback/id/tr612518354

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása