2011. 01. 18.

Világörökség - készülő törvény, problémás helyszínek

A Világörökség Magyar Nemzeti Bizottság (VÖMNB) a múlt hét eleji rendkívüli ülésén tárgyalta a készülő új világörökségi törvény tervezetét, valamint a problémás budapesti és tokaji helyszínekkel kapcsolatos jelentés tervezetét. A Bizottság tagjaként a vita során két javaslatom is volt, amelyek támogatást kaptak, így azokat a VÖMNB a továbbiakban bizottsági állsápontként is képviselni fogja.

Az egyik a budapesti világörökségi helyszínekkel kapcsolatban merült fel. Különösen a VII. kerületben, de a Bécsi utcai bontások kapcsán is világossá vált, hogy a jelenlegi rendszer, amely az egyedi épületek, építészeti értékek védelmére koncentrál, nem megfelelő, hogy jegyzőkönyvhű legyek, "az épületek egyedi védettsége nem elegendő,hiszen egy város esetében az értéket sok esetben az épületek együttese képviseli, tehát fennállhat a köztes, nem védett épületek megsemmisülésének veszélye. Szükséges ez ügyben a Kulturális örökségvédelmi törvény megfelelő módosítása", és a területi alapú védelem megerősítése, annak érdekében, hogy a nem egyedi, hanem városképi értékeket képviselő épületegyüttesek megóvásának is meglegyenek a megfelelő jogi alapjai. Tamási Judit KÖH elnök szerint "a KÖH a Bécsi utcai ingatlanok esetében éppen azért nem támogatja jelenleg az érintett épületek egyedi védettségére vonatkozó kezdeményezéseket, mert döntésével éppen arra akart példát mutatni, hogy a területi védelem (ebben az esetben az MJT) megléte is elegendő a bontás elutasításához." Kérte egyben "a jelenlévő parlamenti képviselőket, hogy támogassák a Kulturális örökség védelméről szóló törvénynek a területi védelem erősítését célzó módosítását".

A másik téma a világörökési törvénnyel kapcsolatos. A jelenlegi normaszöveg a világörökségi kezelési tervek elkészítése során előírja az önkormányzatok bevonását. Nem szól ugyanakkor a civilek, a helyi társadalom részvételéről a kezelési tervek kialakításába. Javasoltam a társadalmi szervezetek és a helyi közösségek bevonásának törvénybe iktatását, amit a VÖMNB elfogadott.

Ha tetszett a cikk, csatlakozz Jávor Benedek Facebook-oldalához!

A bejegyzés trackback címe:

https://javorbenedek.blog.hu/api/trackback/id/tr212592204

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása