2011. 02. 02.

Energia-konferencia a Parlamentben: visszhang

 

A Fenntartható fejlődés bizottság és az MTVSZ mai közös energiapolitikai konferenciájáról a Független Hírügynökség és az MTI beszámolója.

Az előadásom diái itt.

MTI:

"Az energiapolitikai problémák megoldásához társadalmi és politikai konszenzust élvező, hatékony fellépésre lenne szükség - összegezte az Országgyűlés Fenntartható fejlődés bizottsága és a Magyar Természetvédők Szövetsége által rendezett kétnapos konferencia tapasztalatait Jávor Benedek.

A parlamenti bizottság LMP-s elnöke elmondta, meglátásuk szerint csak regionális, illetve európai uniós összefogással lehet megoldani a kérdéseket, de mindenképpen szükség van egy erőteljes, következetes, hosszú távon átgondolt, komplexen kezelt magyarországi stratégiára is.

Kitért arra is: a konferencián megvizsgálták, hogy Magyarország előtt milyen energiapolitikai jövőképek állnak. Kijelentette, nyilvánvaló vált, hogy hatalmas feladatokat kell teljesíteni, ha meg akarunk felelni a klímaváltozás okozta kihívásoknak, az energiaforrások korlátosságából adódó kihívásoknak és szembe akarunk nézni a nemzetközi biztonságpolitikai gondokkal is.

Meglátásuk szerint létezik megoldás a problémákra, de úgy látta, hogy a kormány intézkedései teljesen más irányba vezetnek.

Szavai szerint a kormány elmúlt hónapokban hozott intézkedései folytatják a magyar energiapolitikának azt a hagyományát, hogy egymásnak ellentmondó intézkedések ütköznek egymással”.

Jávor Benedek kijelentette, hogy a támogatáspolitika és a szabályozási környezet átgondolatlan. Hozzátette, hogy a fenntartható energiapolitika alapvető kritériuma a hosszú távú tervezés valamint a kiszámítható szabályozási és támogatási környezet.

Leszögezte, hogy hosszú távon megtérülő, hatalmas befektetésekre van szükség, ha Magyarország meg akar felelni a klímaegyezményekben foglalt nemzetközi kötelezettségeinek vagy, hogy csatlakozni tudjon az EU dekarbonizációs elképzeléseihez.

Szerinte a ma zajló, egymásnak ellentmondó lépések gyakorlatilag kizárják, hogy a következő öt évben ezekre fel lehessen készülni."

FH:

"A Lehet Más a Politika (LMP) szerint kapkodás és fejetlenség uralja a kormány energiapolitikáját, miközben az energia kérdése az egyik legfontosabb a huszonegyedik században.

Biztonság- és társadalompolitikai szempontból is súlyos következményei lehetnek annak, ha nem hirdetnek egyértelmű és világos programot ezen a területen - mondta a Független Hírügynökségnek szerdán Jávor Benedek, az Országgyűlés Fenntartható fejlődés bizottságának LMP-s elnöke.

Az ellenzéki politikus szerint lehetne itthon fenntartható és biztonságos energiapolitikát folytatni, de úgy látja, hogy a kormány intézkedései egyelőre nem ebbe az irányba mutatnak, mert ellentmondásos, kiszámíthatatlan energiapolitikai döntéseket hoznak. Itt példaként említette, hogy még mindig sok közpénzzel támogatják a fosszilis energia felhasználását, miközben ezzel csökkentik a zöld energia versenyképességét.

Magyarország tervezett energiastratégiájával kapcsolatban az LMP fontosnak tartja, hogy abban világosan le kell írni, hogyan szabadulhat meg Magyarország a fosszilis energiától illetve hogyan csökkentheti függőségét a külföldi energiától. Jávor Benedek emlékeztetett: az Európai Unió márciusban készül elfogadni az úgynevezett dekarbonizációs útitervet, vagyis annak tervét, hogyan szabadulna meg a közösség 2050-ig a fosszilis energiafüggőségtől. A politikus szerint Magyarországnak is kellene ilyen útitervet készítenie.

A fenntartható fejlődés bizottságának elnöke elmondta azt is: szeretnék, ha a kormány újragondolná az Új Széchenyi Tervben foglaltakat, és megújuló energiaforrásokra, energiatakarékosságra az eddiginél több forrást biztosítanának. Jávor Benedek a kormány tervezett reformprogramjával kapcsolatban jelezte: nem támogatják, hogy pénzt vonjanak el a tömegközlekedéstől.

Az LMP a tervek szerint pénteken tart sajtótájékoztatót a dunai vízlépcsők állítólagos terveivel kapcsolatban."

Ha tetszett a cikk, csatlakozz Jávor Benedek Facebook-oldalához!

A bejegyzés trackback címe:

https://javorbenedek.blog.hu/api/trackback/id/tr232634433

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

creativecitizen 2011.02.02. 22:35:17

Az előadás diái helyett egy üres google oldalra visz a link.

2011.02.03. 11:22:18

@creativecitizen: Igen, mert a dokumentumot a szerzőnek meg kellene osztania "mindenkivel", most nincs hozzáférési jog.

jávor benedek 2011.02.03. 15:34:17

Bocsánat, javítottam, megosztottam, meg lehet nézni.
süti beállítások módosítása