2011. 02. 05.

Keresd a kormányt!

(kép: criticalmass.hu)

Épp csak elzúgtuk dörgedelmeinket a dunai vízlépcsők kapcsán, már jön is kifelé a sajtóközlemény, hogy azt mondja: "Ezúton hívjuk fel tisztelettel a sajtó figyelmét arra, hogy az Új Széchenyi Tervben sajnálatos módon, a Kormány szándéka ellenére maradtak benne a nagy méretű duzzasztóművek, illetve vízlépcsők létesítésének tervére vonatkozó kijelentések."

Oh! irgalom atyja, ne hagyj el.

Ezek szerint a hónapok óta beharangozott, a Magyarországot a muhi csata óta ért valamennyi csapásra gyógyírt jelentő Széchenyi Terv

a) nem a kormány szándékait tükrözi;

b) ezt maga a kormány sem tudja, mert eddig bokros elfoglaltságai között (médiaalkotmányozás, az AB bedarálása, a köztisztviselői kar csuklóztatása, stb.) nem állt módjában elolvasni az ÚSZT-t, így fogalma sincs róla, hogy az mit tartalmaz.

Egyfelől ezek után kíváncsian várom, hogy a meghirdetett programok közül még miről fog kiderülni, hogy bocs, azt nem úgy gondoltuk, hanem pont ellenkezőleg, de semmi gond, az olvasószerkesztőt és a tipográfust már Budai Gyula kezére adtuk. Javasolom mindenkinek, mielőtt bármilyen pályázatot beadna az ÚSZT keretén belül, előtte kérjen kormányzati megerősítést, hogy azt, amire ő pályázna, azt valóban komolyan gondolták-e, vagy csak nagy volt a buli az ÚSZT szerkesztőbizottságban, és másnaposan már nem emlékeztek, hogy az éjjel mit írtak bele.

Másfelől joggal merül fel a kérdés: tulajdonképpen ki kormányoz itt?

Az, hogy az ÚSZT dunai gátjairól nem a szaktárca illetékese, Illés Zoltán, sem az anyagért felelős Matolcsy György NGM-je, de még csak nem is a mindenhez értő Deutsch Tamás, hanem a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium nyilatkozik, még hagyján.

De az Isten szerelmére: tudja itt valaki, hogy a kormány körül ki hozza a döntéseket, amikor a Nagyúr éppen nem ér rá? A Széchenyi Tervben a kormány szándékaival ellentétesen vannak benne bizonyos elemek. Az energetikai törvénycsomag kormányegyeztetése a facebookon zajlik. A médiatanács önálló, alkotmányban nevesített, független hatóságként való megjelenítését célzó Rogán-javaslatot a kormány egyértelműen elutasító álláspontjával szemben szavazza meg a Fidesz-frakció.

Mivel a fenti kérdésre nem tudjuk a valódi választ, hirdessünk játékot. A jövőben a hasonló viták során fogadást lehet kötni, hogy az egymással ellentétes álláspontok közül épp ki képviseli a kormánynak mondott egységét. A T/1941-es törvényjavaslat körüli Bencsik-Lázár vitával el is indíthatjuk a versenyt. Szerintetek ki a kormány? Az NFM államtitkára, vagy a Fidesz frakcióvezetője?

1  Bencsik János nyer, a Lázár javaslatot leszavazza a parlament (odds: 1,97)

2  Lázár János nyer, a parlament elfogadja módosító indítványát (odds: 3,27)

X  Döntetlen, Lázár javaslata nem megy át, de egy kapcsolódó vagy végszavazás előtt, módosítóval mégis átszabják a kötelező átvételi rendszert (odds: 3,89)

Jó játékot!

Ha tetszett a cikk, csatlakozz Jávor Benedek Facebook-oldalához!

A bejegyzés trackback címe:

https://javorbenedek.blog.hu/api/trackback/id/tr912640430

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Ordnassac 2011.02.06. 15:54:40

Jó és tanulságos poszt!

Egy apró kérdés: az oddszok változnak majd az idő előrehaladtával? ;-)

jávor benedek 2011.02.07. 14:52:38

Figyeljük a fejleményeket, és az előszivárgó kormányzati kommunikációból, vagy béljóslásból kiindulva tegyetek javaslatokat az odds-ok alakulására! Jövő hétfőn több bizottság (köztük a miénk) is tárgyalja a módosítókat, az ott tapasztalható szavazási magatartás alaposan átírhatja az esélyeket!
süti beállítások módosítása