2011. 02. 09.

Délután a vörösiszap-tározón

A X. kazetta belsejében (ugyanerről egy körsvenk, a végén kinézve a Somló felé a gátszakadáson át.)

A délelőtti Marcal-környéki bejárás után a X., X/a és IX. kazettákat néztük meg, hogy mi az igazság a Greenpeace és a MAL között felparázslott nyilatkozatháborúban.

A gáton az egyik terepjáró beragadt a sárba - végül egy munkagéppel sikerült kivonszolni

 

A HVG híre a bejárás nyomán:

Jávor: nem jut lúg a Torna-patakba

 

Közvetlenül nem jut lúg a Torna-patakba az ajkai timföldgyár X/a kazettájából - mondta szerdán Jávor Benedek (LMP), a parlament fenntartható fejlődés bizottságának elnöke.

A politikus azt követően nyilatkozott, hogy szerda délután a tavaly októberben átszakadt vörösiszap-tározónál  tájékozódott a helyzetről. Jávor Benedek ugyanis korábban olyan információkról értesült, hogy közvetlenül lúg juthat a patakba, illetve - mint mondta - erről számoltak be többször a helyi (kolontári) lakosok is.

Az LMP-s képviselő hangsúlyozta, hogy Greenpeace mérései a Torna-patakba ömlő folyadék magas arzén-koncentrációjára vonatkozóan valósak ugyan, ám azokat olyan helyen végezték, ahol még nem történt meg a semlegesítési eljárás. Az arzénkoncentráció mértéke azonban ezután is "problémás", s ezt a helyzetet kezelni kell - fogalmazott Jávor Benedek.

A helyszíni bejárás során a képviselő meggyőződött arról is, hogy a IX-es kazettából jut - már semlegesített - folyadék a Torna-patakba, egyelőre így tudják csökkenteni a X-es kazettára nehezedő nyomást. Jávor Benedek megjegyezte: környezeti szempontból az sem jó, ha akár semlegesített folyadék is bejut közvetlenül a Tornába, de most a biztonsági szempontok kerültek előtérbe.

Az ellenzéki politikus úgy nyilatkozott: láthatóan komoly erőfeszítések történnek a gondok enyhítésére. "Mi ebben partnerei vagyunk a kormányzati szerveknek" - mondta, hozzáfűzve, hogy "beszéljenek közösen a feladatokról".

 

 

Ha tetszett a cikk, csatlakozz Jávor Benedek Facebook-oldalához!

A bejegyzés trackback címe:

https://javorbenedek.blog.hu/api/trackback/id/tr172650132

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása