2011. 02. 09.

Ökológiai tájrehabilitációra van szükség a Marcal mentén

Vörösiszap-kiömlés a Marcal és a Torna összefolyásánál

Még októberben vetette fel egy beszélgetésen Balogh László, a Balaton-felvidéki Nemzeti Park igazgatója, hogy a Marcal vörösiszapömlés utáni rehabilitációja ne merüljön ki pusztán a meder kikotrásában, hanem ehhez kapcsolódva végre kellene hajtani egy komplex tájrehabilitációt, a Marcal eredeti ágrendszerének részleges helyreállításával.

Vizenyős rét Csögle mellett

Ma Megyeri Csabával a nemzeti parktól, és Burián Ernő nagypiriti polgármesterrel bejártuk a kérdéses területeket, megnézni, hol, milyen mederszakaszok lennének újra élővé varázsolhatók, és ez a kedvező ökolológiai hatások mellett hogyan tudna hozzájárulni a helyiek megélhetéséhez, a külterjes állattartás fejlesztésével, a falusi és ökoturizmus megteremtésével.

Egy újraélesztendő vízfolyás

A verőfényes napsütésben hihetetlen barátságos tájon járkáltunk, amelynek felélesztése, vízrendszerének helyreállítása, némi infrastruktúra-fejlesztéssel (bicikliutak, bemutató ösvények, szálláslehetőségek) összekötve tényleges turisztikai célterületté lenne tehető.

Nem lehetne ide szelíd turizmust hozni?

Délután Kolontáron (a vörösiszaptározót és a helyreállítást néztük meg a nap második felében, úgyhogy erre folytattuk a Marcaltól) Szabó Csabával, a helyreállítás miniszteri biztosával és sikerült összefutnunk, és ő is szeretné, ha ebbe az irányba mozdulna el a helyreállítás - reméljük sikerül valóban elfogadtatni ezt a megoldást. A természetvédelmi helyreállításhoz ráadásul EU-s források is felhasználhatók lennének, amelyek a jelenlegi kárelhárítás során nem állanak rendelkezésre.

A bejárással kapcsolatos MTI hír:

"Egységes és átfogó rendezési tervre van szükség a Marcal folyó mentén; Kolontártól egészen a Marcal és a Rába találkozásáig - mondta Jávor Benedek (LMP), a parlament fenntartható fejlődés bizottságának elnöke szerdán sajtótájékoztatón, a vörösiszapömlés által sújtott Kolontáron. A politikus, miután Devecserben, Kolontáron és a Marcal felső szakaszán tájékozódott a jelenlegi helyzetről, fontosnak nevezte, hogy a helyreállítást ne pusztán az iszap eltávolítása jelentse, hanem induljon el egy tájrehabilitációs program, s azt terjesszék ki a környező vízfolyásokra is. Megjegyezte, hogy ehhez átfogó fejlesztési elképzelésre lenne szükség, ám az egyelőre nincs.

Jávor Benedek azt mondta: számos hatóság illetékessége "érintkezik itt", de a közöttük lévő kommunikáció nem hibátlan, nem történnek meg bizonyos vizsgálatok, ezért mindenképpen egy egységes és átfogó rendezési terv kialakítását javasolják, amely Kolontártól egészen a Marcal és a Rába találkozásáig terjedő területre vonatkozna. Az LMP országgyűlési képviselője hozzátette, hogy szükség lenne a kormányzati és önkormányzati szervek, a vízügy, a természetvédelem és más hatósági szervek együttműködésére. A bizottsági elnök szerint az átfogó rendezési terv a helyi közösségek számára is "kitörési pontot" jelenthetne az ökoturizmus, a vendéglátás fellendítésével. Jávor Benedek azt mondta: teljesen logikátlan, hogy a Marcal iszapmentesítését a folyó alsó szakaszán kezdték el, hiszen a felső szakaszon elvégzendő munkák után az iszap újból leülepszik az alsó részen, tehát ott kezdhetik majd újra a munkálatokat."

Ha tetszett a cikk, csatlakozz Jávor Benedek Facebook-oldalához!

A bejegyzés trackback címe:

https://javorbenedek.blog.hu/api/trackback/id/tr122649932

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

creativecitizen 2011.02.10. 13:13:18

hangulatosak a képek :-)
süti beállítások módosítása