2011. 02. 10.

A GMO-król a Greenpeace-szel

(képek: Greenpeace)

A Kossuth téren demonstrált ma a Greenpeace az európai GMO-engedélyezés szigorítása érdekében. A parlamenti szakbizottságot képviselve én is felszólalhattam, támogatva a GM-növényekkel kapcsolatos európai politika szigorítása érdekében tett erőfeszítéseket. Az EU-ban most zajlik a GMO-engedélyezés rendjének a felülvizsgálata, a direktíva tervezetét még az ősszel tárgyaltuk a bizottságban is - az akkori bizottsági véleményünk itt olvasható.

Elmondtam azt is, hogy az őszi zágrábi tárgyalások nyomán elkészítettünk egy országgyűlési határozati javaslatot, amely kimondja Magyarország csatlakozását a horvátok által kezdeményezett GMO-mentes Alpok-Adria Régió kezdeményezéshez. Ezt a határozati javaslatot a közeljövőben beterjesztjük a parlamentben. Reméljük, hogy Horvátország és Magyarország mellett Szlovénia, egyes észak-olasz tartományok és Ausztria is csatlakozhat a kezdeményezéshez - erről januárban Bécsben az osztrák szakbizottsággal is beszéltünk, ők teljesen nyitottak voltak.

A Magyar Nemzet az eseményről (hogy ne mindig csak a HVG-t meg a Hírszerzőt idézzem be - igaz, az MNO-ban szökőévenként egyszer jelenünk meg):

"Horvát kezdeményezésre génmódosított növények (GMO) termesztésétől mentes Alpok–Adria régió jöhet létre, a magyar parlament még tavasszal elfogadhatja a csatlakozásról szóló határozatot – mondta Jávor Benedek, a parlament fenntartható fejlődés bizottságának elnöke a Greenpeace GMO elleni demonstrációján csütörtökön Budapesten.

Tömöri Balázs, a Greenpeace GMO koordinátora arra hívta fel a figyelmet, hogy az uniós döntésnél ne csak az érdekelt cégek adatait vegyék figyelembe, hanem rendeljenek el átmeneti termesztési moratóriumot is, majd pedig szigorítsák a GMO-növények termesztési szabályait.

Az EU-elnökség ideje alatt Magyarország vezeti a Tanácsnak azt a munkacsoportját, amely a génmódosított növények tilalmának módosításáról tanácskozik. Az európai civil kezdeményezések egyre határozottabban ellenzik GMO-növények termesztését, s hangsúlyozzák, hogy a termőterület a teljes terület 0,21 százalékára esett vissza.

A demonstráció helyszínén, a budapesti Kossuth téren két szürke marha és egy racka juh mellett egy nagyméretű, az aszfaltra terített biofarm plakát volt az installáció. Ez utóbbi szegélyén az az egymillió aláírás volt olvasható, amely európai polgári kezdeményezésre gyűlt össze. Mint Vetier Márta, a Greenpeace EU-szakértője elmondta, a lisszaboni szerződés alapján a bizottságot ez jogalkotásra kötelezi.

Jelenleg erősnek tűnik az az uniós jogalkotási elképzelés, amely nemzeti hatáskörbe utalná a génmódosított növények termesztésének a szabályozását, ez egyúttal gyengítené az uniós szabályozást. Nem biztos, hogy ez a legelőnyösebb megoldás – mondta Jávor Benedek. A bizottsági elnök szerint az Alpok–Adria régióba Magyarország és Horvátország mellett Ausztria, Szlovénia és néhány északolasz tartomány tartozna."

Az Index videója:

Ha tetszett a cikk, csatlakozz Jávor Benedek Facebook-oldalához!

A bejegyzés trackback címe:

https://javorbenedek.blog.hu/api/trackback/id/tr322651899

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása