2011. 02. 21.

A fenntarthatatlanság bebetonozása?

Interpelláció a Széchenyi Tervről.

 (fotó: fh)

"Tisztelt Államtitkár Úr!

Orbán Viktor miniszterelnök egy hete azt mondta beszédében: hozzá kell igazítani az országot a 21. század követelményeihez és lehetőségeihez.

Ma aligha van nagyobb kihívás a világban, mint az egymással összefüggő környezeti, energia- és szociális válság. Egy olyan korra kell felkészülnünk, amiben drága az energia, drága az élelmiszer, és minden más erőforrás is szűkösebb.

Választ ad-e az Új Széchenyi Terv ezekre a kihívásokra? Minimálisan. A terv szintjén még vannak támogatható programok, ám a pályázatok szintjén kiderül, hogy mindez csak üres ígéret: az ÚSZT valójában nem más, mint az ÚMFT átszínezése, az eddigi pályázatok szinte változatlan formában történő kiírása. Hazai források szinte egyáltalán nem társulnak a programhoz, a mezőgazdaságot pedig egy az egyben kifelejtették. Legtöbbet még a kis- és középvállalkozások érdekében tesz a program, de itt is nagyon keveset.

Az igazán elkeserítő, ahogy a Zöld Gazdasággal bánnak. Miközben gyorsforgalmi utakra még mindig százmilliárdokat szánnak, az ÚSZT-ből eltűnt 1200 km vasút, a megújuló energiákra alig 30 milliárd, energiahatékonyságra 10 milliárd se jut. Ez elképesztően alacsony, különösen annak fényében, hogy korábban nem csak „Zöld Széchenyi Tervről” beszéltek sokáig, hanem 100 milliárdos nagyságrendű épületfelújítási programokról is, még 2010 nyarán is. Nem kell ecsetelnem, hogy mekkora szükség lenne egy ilyen programra: a lehető legolcsóbban takarít meg fosszilis energiafelhasználást, csökkenti importfüggőségünket, miközben munkát ad az alacsonyan képzettebbeknek: az ÚSZT szerint is 90-100 ezer munkahely keletkezhet! Nemzetgazdasági szinten ma nem létezik ennél jobb befektetés.

 Ennek kapcsán a következő kérdések vetődnek fel:

-         Hol van a beígért nagyszabású épületfelújítási program? Lesz-e még belőle valami, meddig hitegetik azokat, akik pályázni szeretnének? Lesz-e a magánlakásokra is forrás?

-         Megfontolták-e források átcsoportosítását a Kohéziós Alapon belül, akár a közlekedésből akár máshonnan az energiahatékonyság javára? Ha igen, mennyit, és mikorra lehetnek új kiírások?

-         Megfontolták-e, hogy a vállalkozásfejlesztési forrásokat koncentrálják annak érdekében, hogy ne leszállóágba került szektorokba invesztáljunk, hanem inkább a fenntartható gazdaság alappilléreibe: a megújuló energiákba, a közösségi közlekedés járműgyártásába, a hulladékgazdálkodásba?

-         Kívánják-e összehangolni az ÚSZT-t a vidékfejlesztéssel, mikor lesz Új Széchenyi Vidékfelesztési program, amely kihasználva a 3 éves földmoratórium-hosszabítást, át tudja alakítani a birtokszerkezetet, és új támogatáspolitikával egy fenntartható, a vidék népességmegtartó képességét javító irányba mozdítja el a magyar mezőgazdaságot? 

 

Várom az Államtitkár Úr megtisztelő válaszát."

 

Ha tetszett a cikk, csatlakozz Jávor Benedek Facebook-oldalához!

A bejegyzés trackback címe:

https://javorbenedek.blog.hu/api/trackback/id/tr22677257

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása