2011. 02. 24.

Halál a nemzeti parkokra?

A költségvetési zárolások a teljes összeomlás szélére sodorják a nemzeti parkokat. Mindenhonnan jönnek a segélykiáltások, hogy próbáljunk meg tenni valamit, mert a jelenlegi tervek a természetvédelem végét jelentik.

Egy ismerős levele:

"Véresen komolyra fordítva mit is jelent ez? A VM költségvetése 2011-ben 684 milliárd Ft. A 10 nemzeti park igazgatóság éves költségvetése saját bevételekkel együtt nem éri el a 6 milliárd Ft-ot, tehát kevesebb mint 1 %-a az egésznek. Nincs pontos adatom arról, hogy a VM-nél a most folyamatban lévő központi megszorításoknak köszönhetően mennyi pénzt zárolnak (tán a sajtóban hallottam, hogy 12 milliárdot?), ami azt jelenti, hogy aránytalanul sokat vonnak el a legmostohább gyermektől, a természetvédelemtől. A tervezetthez képest országosan tizedannyi, 120 millió elvonással meg tudnánk birkózni, de ennek több mint tízszerese biztosan megfekteti a nemzeti park igazgatóságok szervezeti rendszerét, működésképtelenek leszünk. Segítség!"

A helyzetre sajtóközleményben már felhívtuk a figyelmet:

 "A kormány adópolitikai ámokfutásának a természetvédelem a következő áldozata. A kabinet a költségvetési lyukak betömködéséhez a nemzeti parkoktól mintegy 1,3 milliárd forintot, támogatásuk több mint negyven százalékát akarja elvenni. A Lehet Más a Politika tiltakozik a milliók kikapcsolódását is biztosító természetvédelmi intézményrendszer felszámolása ellen.

A nemzeti parkok Magyarország egyik legértékesebb örökségét kezelik, és meghatározó szerepet játszanak abban, mit hagyunk az utánunk jövő nemzedékeknek. A kormányt azonban ez láthatóan egyáltalán nem érdekli. Egy alapvetően igazságtalan és finanszírozhatatlan adórendszer fenntartása érdekében már az alapvető állami feladatok ellátásából is kivonulna – még ha ezzel számos értéket, köztük a természeti örökségünket is veszni hagyna.

A nemzeti parkok az elmúlt évek költségvetési megszorításainak egyik nagy vesztesei voltak. Költségvetésük 2008 óta reálértéken negyvenhárom százalékkal csökkent, ráadásul ennek mind nagyobb része saját bevétel. A kormány most ebből készül további 1,3 milliárd forint elvonására, ami az állami támogatást 1,7 milliárd forintra csökkenti.

Ennyi pénzből nem lehet normális természetvédelmi munkát folytatni. Ha ez a döntést elfogadják, a nemzeti parkok csak papíron fognak létezni. Munkatársaik jelentős részét el kell bocsátaniuk, természetvédelmi beruházásokra és karbantartásra sem lesz pénzük. A védett területeken zajló szabálysértések – a krossz-motorozás vagy az illegális fakivágások – megakadályozása 2011-től szünetelni fog.

Az LMP nem érti, miért éppen a nemzeti parkok kerültek a kormány célkeresztjébe, és a Vidékfejlesztési Minisztérium zárolási kötelezettségéből miért esik rájuk, és általában a környezetvédelemre aránytalanul nagy rész az elvonásokból. A költségvetési vitában a kormány még befogadta az ökopárt módosító indítványát a parkok eredeti büdzséjének ötszázhúsz millió forintos emeléséről, hogy aztán alig két hónap múlva annak közel háromszorosát vonják el. Ez tömény cinizmus.

Az LMP arra kéri kormányt, hogy álljon el a nemzeti parkokat sújtó elképesztő elvonás tervétől, és biztosítsa a szükséges forrásokat a milliók kikapcsolódását is biztosító természetvédelem működtetéséhez.

Ehhez a Fidesz a munkavállalók többségét sújtó adórendszerének visszavonására, és az LMP által javasolt szociális szempontú zöld adórendszer bevezetésére is szükség lesz. Csak így lehet fenntarthatóvá tenni a költségvetést, és szavatolni a kötelező állami feladatok finanszírozását."

Hol van ilyenkor az elszánt Illés? Miért nem küzd foggal-körömmel a szektorért, miért hagyja szó nélkül ledarálni az intézményrendszert?

Ha tetszett a cikk, csatlakozz Jávor Benedek Facebook-oldalához!

A bejegyzés trackback címe:

https://javorbenedek.blog.hu/api/trackback/id/tr12687838

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása