2011. 03. 05.

Speciális vizsgálatokat sürget vörösiszap-ügyben az LMP

 A részletes vizsgálati jelentés a képre kattintva letölthető.

 

Az LMP szerint elengedhetetlen, hogy a vörösiszap-katasztrófa után az MTA Talajtani Kutatóintézetének Ökotoxikológiai Kutatócsoportja 2011 januárjában végzett vizsgálatokat eredményei alapján alapos és átfogó ökotoxikológiai vizsgálatok is készüljenek a terület mezőgazdasági hasznosításának megkezdése előtt.

Az LMP szombaton azt közölte az MTI-vel, hogy a Fenntartható fejlődés bizottsága elnökének megrendelésére az MTA megvizsgálta a vörösiszap-katasztrófa által érintett térség víz- és üledékmintáinak toxikuselem-koncentrációját. Az eredmények több elem, mindenekelőtt a higany esetében jelentős határérték-túllépést mutatnak, ráadásul az ökotoxikológiai vizsgálatok eredményei is aggasztóak. Az ellenzéki párt szerint a további vizsgálatok elengedhetetlenek az szennyezések okainak és hatásainak tisztázására.

A parlamenti zöldbizottság elnökének megbízásából az MTA Talajtani Kutatóintézetének Ökotoxikológiai Kutatócsoportja 2011 januárjában végzett vizsgálatokat Kolontár térségében. A Torna-patakból, a belvizekből illetve a kolontári horgásztóból vett üledék- és vízminták elemzése több szennyező esetében jelentős határérték-túllépést mutatott.

A közlemény szerint a higany mennyisége az összes esetben meghaladta a határértéket, és az arzén is egy minta kivételével valamennyi mintában határérték felett volt. Egy minta higanytartalma kiemelkedően magas, a talaj-határérték 33-szorosa volt, és meghaladta a szennyvíziszapra érvényes határértéket is. Ilyen magas értéket eddig sehol sem mértek a területen. A magas higanytartalom forrása lehetett feldúsulás, de az ajkai üzem galliumtermelésének a szennyezése, vagy származhatott valamelyik, a kármentesítés során használt anyagból is - vetette fel az LMP.

Ha tetszett a cikk, csatlakozz Jávor Benedek Facebook-oldalához!

· 1 trackback

A bejegyzés trackback címe:

https://javorbenedek.blog.hu/api/trackback/id/tr362712933

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Megkezdődhet a devecseri házak bontása 2011.03.07. 15:01:01

2011. március 11-én megkezdik a vörösiszap-katasztrófa által megrongálódott házak bontását Devecserben - mondta Kivágó Tamás, az Újjáépítési Kormányzati Koordinációs Központ parancsnoka.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

creativecitizen 2011.03.06. 23:55:34

Megosztod a képre kattintással megnézhető Google dokumentumot :-)

jávor benedek 2011.03.07. 09:26:01

Rendszeresen rosszul osztom meg... :(
Szerencsére mindig szóltok. :)
Megosztottam.
süti beállítások módosítása