2011. 03. 09.

EU elnökségi találkozó a Duna Stratégiáról

(További képekért klikk a fotóra)

Múlt pénteken a Fenntartható fejlődés bizottság meghívására a magyar EU-elnökség programjának részeként a tagállamok fenntarthatósággal illetve területfejlesztéssel foglalkozó parlamenti bizottságainak delegációi találkoztak a parlamentben. A konferencia délelőtti szakaszában a Duna Stratégia ökológiai, környezeti korlátai voltak napirenden, három előadóval. Barsiné Pataky Etelka, mint a stratégia magyar kormánybiztosa a dokumentum helyzetéről, a hivatalos magyar álláspontról adott elő. Rácz András a VM-től a környezeti államtitkárság szempontjait ismertette. Végül Figeczky Gábor (WWF) a civil zöld kritikákat illetve prioritásokat állította a középpontba.

A hivatalos beszámoló az Európai Értesítő aktuális számában elolvasható, illetve az MTI hírből is megtudható ez-az. Házigazdaként két megjegyzés:

a) Az egész esemény tulajdonképpen váratlanul jól sikerült, 70 fölötti résztvevővel, izgalmas vitával, amelynek keretében a további regionális stratégiák (pl. Kárpátok Stratégia, Mediterrán Stratégia) lehetőségeiről, a finanszírozás kérdéseiről, a Duna Stratégia szemléletének érvényesítéséről, az ökológiai érdekek prioritásáról (vagy egyáltalán, megvédhetőségéről) egyaránt szó esett, és megállapodtunk abban is, hogy a találkozó alapján a tagállami parlamenti bizottságok közös ún. kontribúciót nyújtanak be a Duna Stratégiáról szóló vitához;

b) Másfelől viszont az egész magyar elnökség súlytalansága is jól kitapintható. A Duna Stratégia a 27 tagállamból 19-20-at végül is egyáltalán nem érint (Szlovénia meg Csehország egy tágabb, vízgyűjtő alapú regionális értelmezési keretben érdekelt lehet). Mindeközben az EU előtt hihetetlen feladatok állnak: a pénzügyi válság, a labilis országok (PIGS) helyzetének rendezése, vagy csak szűkebb, zöld szempontból a KAP reformja, az energia- és klímapolitika (kapcsolódva az Európa 2020 stratégiához), stb. Ebben a helyzetben a Duna Stratégia magyar elnökségi prioritássá emelése egy kicsit a feladat megkerülésének tűnik - különösen annak fényében, hogy világos, a Stratégiához sem új szabályozási elemek, sem új források nem fognak kapcsolódni, tehát végső soron amúgy is futó projektek közös felcímkézéséről van csak szó. Ez persze hasznos lehet, a kooperáció, az összehangolás optimális esetben érzékelhető eredményeket hozhat, de prioritásként kicsit sovány.

 

Ha tetszett a cikk, csatlakozz Jávor Benedek Facebook-oldalához!

A bejegyzés trackback címe:

https://javorbenedek.blog.hu/api/trackback/id/tr82724479

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása