2011. 03. 21.

Paksról napirend előtt

(fotó: fh)

"Éppen 10 nappal ezelőtt katasztrofális földrengés sújtotta Japánt. Ez nem csak önmagában okozott szinte felmérhetetlen károkat, hanem további súlyos következményekkel járt, köztük több atomerőmű megrongálódásával. Ezek közül különösen a fukusimai erőműben lezajló folyamatok bizonyultak ijesztőnek.

A fukusimai katasztrófa óta új időszámítás kezdődött. Bebizonyosodott, hogy az atomerőművekkel kapcsolatos kockázatokat alulbecsülték, így a becslésből származtatott biztonsági követelmények is elégtelennek bizonyultak a katasztrófa elhárításához. 

Újra kell értékelnünk a nukleáris biztonságról vallott nézeteinket. Két hete még azokat a reaktorokat is biztonságosnak hittük, amelyeket ma, miután részlegesen leolvadtak, kiégtek, életük és egészségük kockáztatásával próbálnak meg lehűteni hősies japán rendőrök, katonák és tűzoltók. Ez alapjaiban megkérdőjelezte, sőt megcáfolta azt, hogy a jelenlegi atomerőművek kockázatai reális módon vannak felmérve és a szükséges biztonsági paraméterek ennek megfelelően kiszámolva. Japánban rosszul mérték fel a földrengésveszélyt, a várható cunami erejét, elégtelennek bizonyult az áramellátási rendszer megbízhatósága, és utólag az is kiderült, hogy a fukusimai erőmű és a japán atomenergetika története tele van elhallgatásokkal, csúsztatásokkal.

Mindennek világszerte ható következményei vannak. Számos országban – így pl. Németországban is – újragondolják az atomenergia használatát. Az EU a kontinens atomerőműveinek biztonságát készül teljes körűen felülvizsgálni.

Magyarország sem kerülheti el, hogy szembenézzen annak az új világnak a feladataival, ami Fukusima után következik.

 

Mindenekelőtt minden, a paksi atomerőmű jövőjével kapcsolatos döntést fel kell függeszteni addig, amíg a stressz tesztek és újonnan szükségesnek talált biztonsági vizsgálatok le nem zajlanak.

A szükséges vizsgálatok kiterjedésének köréről nyilvános szakmai konzultációnak kell kezdődnie, a vizsgálatokat független külföldi szakértők részvételével kell lefolytatni.

Hosszú távon az új blokkok létesítésének szükségességét meg kell vizsgálni. Az LMP eddig is azt követelte, hogy legyenek számszerűsített és hatásvizsgálatokkal alátámasztott forgatókönyvek arra, hogy hogyan és milyen feltételek mellett lehetséges egy Paks nélküli élet Magyarországon

Erre hív fel a jövő nemzedékek országgyűlési hivatalának nyilvánosan elérhető állásfoglalás-tervezete is, amely egyértelműen megalapozatlannak tartja a 2009. végén kiadott országgyűlési határozatot. Ebben a parlament előzetes elvi hozzájárulását adta új erőművi blokkok „létesítésének előkészítését szolgáló tevékenység megkezdéséhez”. Ennek nyomán újra kell kezdeni az előzetes elvi hozzájárulásról szóló országgyűlési határozat előkészítését.

Annál is inkább, mivel a kétblokkos bővítés esetében a jelenleg elérhető számok szerint 2000 milliárd forintról lenne szó, azonban az elmúlt 10 évben az atomerőmű-építkezések a világba, és szinte minden hazai nagyberuházás  minimum másfélszeres költség-és időtúllépéshez vezetett. Innentől már a GDP 10%-ról beszélünk. Hat darab négyes metró építéséről. Mindannyian tudjuk, hogy ekkora hitel kormánygarancia nélkül elképzelhetetlen, az pedig az államháztartási hiányt növeli. A szükséges tőkemennyiség biztosítása évekre elszívná a megújuló energiaforrások fejlesztééstől, és ami még fontosabb, az energiahatékoynság növelésétől a tőkeforrást.

Erről pedig nem lehet a háttérben dönteni. A lehető legteljesebb nyilvánosságot követeljük minden, az atomenergiát érintő ügyben műszaki, biztonsági, környezeti és gazdasági téren egyaránt.  A 2003-as paksi üzemzavar kármentesítéséről és az azt követő újraindításról szóló adatok nyilvánosságát a TASZ és az Energiaklub csak bírósági perek nyomán, és csak részlegesen tudták megteremteni. Méltánytalannak és megalázónak tartjuk, hogy az atomerőmű élettartam hosszabbítását takaró Lévai és Teller projektek esetében újabb bírósági perek indítása vált szükségessé, és az MVM az Országgyűlés Fenntartható fejlődés bizottságának adatkérésére sem válaszol hetek óta. Elképzelhetetlennek tartjuk, hogy az élettartam hosszabbításról és a bővítésről szóló döntés, valamint a szükséges  több ezer milliárd forint közpénz sorsa ne a nyilvánosság előtt dőljön el.

Fukusima után új világ van az atomenergetikában. Meggyőződésünk, hogy a kormány csak akkor jár el felelősen, ha a paksi atomerőművet a jövőben nem a magyar energetika alfájaként és omegájaként kezeli, amelyhez igazítani kell a magyar energiaszektor fejlesztéseit. Ehelyett meg kell vizsgálni valamennyi szóba jöhető alternatíva, így egy radikális energiatakarékosságon, a megújuló energiaforrások széleskörű használatán alapuló változat tényleges költségeit, valós kockázatait és társadalmi-gazdasági hatásait. Dönteni csak ezt követően lehet."

Válaszában Fónagy igazából sok mindenről beszélt, csak az alapvető kérdésről nem, hogy mi lesz a paksi élettartam-hosszabbítással, meg az új blokkokkal? Mi lesz az ezekről szóló OGY határozattal? Felfüggesztik-e a döntéseket?

 

Ha tetszett a cikk, csatlakozz Jávor Benedek Facebook-oldalához!

A bejegyzés trackback címe:

https://javorbenedek.blog.hu/api/trackback/id/tr172758898

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása