2011. 03. 31.

Végigasszisztálja a kormány a heiligenkreuz-i hulladékégető megépítését?

A héten azonnali kérdést tettem fel Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszternek a tervezett szemétégetővel kapcsolatban:

"Ezt az esztelen projektet meg fogjuk akadályozni, erről szilárdan meg vagyok győződve! A régió polgárainak az érdekeiről van szó! Ez Natura 2000 terület, ez a helyszín nem megfelelő!
Vigyék a szemetet valahova máshová!Nem fogom hagyni, hogy Bécsből vagy Felső-Ausztriából az itteni embereken átgázoljanak! Magas színvonalú életminőségre van szükségünk!”

A sors iróniája, hogy ezek a szavak nem Heiligenkreuz ügyében hangzottak el, hanem az arra engedélyt kiadó, és a tiltakozók érveit komolytalannak nevező burgenlandi tartományfőnök, Hans Niessl mondta őket a közelmúltban, amikor szülőfaluja határában egy osztrák cég hulladéklerakót kívánt létesíteni. Úgy tűnik, a saját háza táján Niessl úr is komolyan veszi a szentgotthárdi tiltakozók érveit.

Komolyan veszi-e azonban a magyar kormány őket? Megtesz-e mindent annak érdekében, hogy megakadályozza a szentgotthárdiak életminőségét súlyosan károsító projektet? Hogy megőrizze a tervezett égetőmű közvetlen közelségében elterülő Őrségi Nemzeti Park természeti értékeit, amelyből csak a területen élő védett élőlények eszmei értéke 1 milliárd forintot tehet ki? Attól tartok, hogy nem.

Tudjuk, az ügy hivatalos eljárása folyamatban van, az engedélykérelem az osztrák közigazgatási bíróság előtt van – döntés 1-2 év múlva várható. De megteheti-e a kormány, hogy hátradől, és széttárja a karját, hogy mi a fellebbezésnél többet nem tehetünk?

Emlékezzünk vissza a térség másik súlyos környezeti konfliktusára, a Rába-habzás ügyére. Éveken át hivatalos csatornákon keresztül megoldhatatlannak látszott az ügy. Végül az akkori köztársasági elnök és a környezetvédelmi miniszter határozott fellépése érdemi  javulást hozott. A politikai és diplomáciai nyomásgyakorlás eredményeként összetett szennyezéscsökkentési program indult el, amelynek eredményeként ma a helyiek szerint is javult – ha nem is oldódott meg – a helyzet.

Van-e bátorsága a mostani kormánynak arra, hogy hasonló határozottsággal lépjen fel a szentgotthárdiak egészségének megőrzése, és a természeti értékek megóvása érdekében?"

A tervezett szemétégető 5 kilométeres körzetének térképe, és az ott élő védett növények és állatok listája, melyek eszmei értéke 261.332.000 és 1.050.920.000 forint közöttire becsülhető (az Őrségi Nemzeti Park adatai alapján).

A fajok részletes listája az alábbi linken található:

https://spreadsheets.google.com/ccc?key=0AsoztKctVhk_dFNucl9QZHgxcTRVQVNMczZKREo0NlE&hl=hu&authkey=CMKQw98G#gid=0

 

Ha tetszett a cikk, csatlakozz Jávor Benedek Facebook-oldalához!

A bejegyzés trackback címe:

https://javorbenedek.blog.hu/api/trackback/id/tr402787651

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása