2011. 05. 23.

Világörökségi törvény: több módosító indítványomra igent mondott a bizottság

A Fenntartható fejlődés bizottság mai ülésén vettük napirendre a világörökségi törvényhez benyújtott módosítókat, köztük az általam beterjesztett tíz javaslatot is. Legnagyobb meglepetésemre közülük ötöt a tárca támogatott, négyre pedig a bizottság is igent mondott.

Két technikai jellegű módosító mellett fontos az az összetettebb módosító, amely a civil szervezetek bevonását írja elő a világörökség megóvásába, védelmébe, valamint a kezelési tervek elkészítésébe.

Ugyancsak fontos az a támogatott javaslat, amely a terület- és településrendezési eszközök harmóniájának megteremtését a világörökségi kezelési tervekkel nem halasztja a távoli jövőbe, hanem egy 3 éves nevesített végleges határidőt ír elő, illetve azok bármilyen okból végrehajtott módosítása esetén is erre kötelezi az illetékes testületeket.

A Világörökség Magyar Nemzeti Bizottság törvényi létrehozására vonatkozó javaslatomat ugyan nem támogatták, de egy szinte szó szerint azonos fideszes (L. Simon László) módosító indítványt viszont igen, így az elmúlt években hasznos és fontos munkát végző VÖMNB előre láthatólag bekerül a törvénybe - ez nagy fegyvertény, sokat harcoltunk ezért.

Ha tetszett a cikk, csatlakozz Jávor Benedek Facebook-oldalához!

A bejegyzés trackback címe:

https://javorbenedek.blog.hu/api/trackback/id/tr722926674

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása