2011. 06. 09.

Találkozó a román környezetvédelmi bizottsággal Aradon

 
Középtávú környezetvédelmi megállapodás
 

Szemmel tartják a verespataki beruházásokat

Călin Bibarţ 
Arad megyei prefektus, Jávor Benedek, a Fenntartható Fejlődés Bizottsága
 elnöke, Sulfina Barbu képviselő és


Középtávú környezetvédelmi megállapodást köt a román parlament közigazgatási, területrendezési és környezetvédelmi bizottsága, illetve a Magyar Országgyűlés Fenntartható Fejlődés Bizottsága (FFB), a két szervezet képviselői a hétvégén tárgyaltak Aradon a két országot érintő együttműködésről.

Az Arad Megyei Tanács (CJA) székházában megtartott csütörtöki sajtóértekezleten Sulfina Barbu képviselő, a román környezetvédelmi bizottság elnöke, illetve Jávor Benedek, a magyarországi szakbizottság vezetője Călin Bibarţ Arad megyei prefektus, illetve Nicolae Ioţcu Arad megyei önkormányzati elnök jelenlétében összegezte az „eredményes” tárgyalások lényegét.

Jávor Benedek elmondta, a két állam közötti megállapodás kiterjed egyrészt a 2014–2020. közötti EU-s forrásokon belül történő környezetvédelmi, energetikai, vízügyi keretek biztosítására, a határon átnyúló szennyezések, illetve az ipari balesetek kockázatainak a mérséklésére, ugyanakkor a magyar fél szeretné, ha a román kollégák rendszeres tájékoztatást nyújtanának a verespataki beruházás alakulásáról, környezetvédelmi előírásainak a betartásáról.

A román–magyar együttműködések tekintetében az FFB elnöke prioritásként emelte ki a két ország számára egyaránt fontos árvízvédelmi infrastrukturális beruházások (pl. közös információs-rendszer kiépítése) sürgetését, illetve a közös fellépés szükségességét a véletlenszerű szennyeződésekre vonatkozó Seveso Irányelv módosítására. Az elnök szerint abban is megállapodtak, hogy kezdeményezik egy önálló, ún. Tisza-bizottság felállítását, mely hosszú távon a Tisza vízgyűjtő területén zajló természetvédelmi, vízügyi, környezetvédelmi együttműködéseknek a koordináló szerve lehet.

 

Arad környéki vízzel látnák el Délkelet-Magyarországot

– Szóba került a genetikailag módosított élelmiszerek termelésének a kérdése, melyekre Magyarországon moratórium van érvényben. Romániában erről most zajlik a vita, mi abban bízunk, hogy sikerül önöknél is a GMO (genetikailag módosított élőlények) tekintetében egy tilalmat bevezetni. Reméljük, hogy Romániában is ebbe az irányba mozdul el a politika álláspontja, és hogy ezt a román mezőgazdasági biztos képviselni fogja az uniós tárgyalások során – nyilatkozta Jávor Benedek.     

Tekintve, hogy Délkelet-Magyarországon az ivóvíz minősége, magas arzéntartalma miatt nem felel meg az uniós előírásoknak, a román–magyar tárgyalásokon arra a következtetésre jutottak, hogy a magyar félnek gazdaságilag jobban kifizetődő, ha nem a magyar ivóvízbázisok arzéntartalmának a csökkentésére költ, hanem az uniós szabványoknak megfelelő, Arad környéki vízbázisokból biztosítja a Békés megyei térség lakosságának az ivóvíz ellátását. A magyar bizottság vezetője szerint az erre vonatkozó dokumentumok egy részét aláírták, a projekt folyamatban van, a többi az illetékes minisztériumokon, önkormányzatokon múlik.

A csütörtöki sajtóértekezleten Sulfina Barbu elmondta, a két ország kölcsönösen támogatni fogja egymást a regionális Duna Stratégia keretében, annak érdekében, hogy közösen nyújthassanak be pályázatokat különféle infrastrukturális beruházásokra.

A nap második felében, a megyei önkormányzati vezetők kíséretében, a vendégek meglátogatták az aradi ASA szeméttelepet, a Polaris szemétválogató állomását, illetve a Maros-völgye Természetvédelmi Parkot.

A magyar vendégek péntekre időzített távozásuk előtt Borbély László környezetvédelmi miniszterrel is találkoznak.

 

Csütörtök, 2011. június 09., 20.00
http://www.nyugatijelen.com/jelenido/szemmel_tartjak_a_verespataki_beruhazasokat.php
Ha tetszett a cikk, csatlakozz Jávor Benedek Facebook-oldalához!

A bejegyzés trackback címe:

https://javorbenedek.blog.hu/api/trackback/id/tr902971956

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása