2011. 06. 09.

Termékdíj-saga

(kép: vallalkozoinegyed.hu)

A parlament előtt a termékdíj-törvény tervezete, izgalmas menet.

"A hétfői bizottsági ülésen Jávor Benedek alkotmányossági okokra hivatkozva azt javasolta, hogy töröljék a napirendből a törvényjavaslat tárgyalását, ezt azonban leszavazták. A politikus ezért kedden az Alkotmányügyi és ügyrendi bizottsághoz fordult, értelmezést kérve, hogy vajon a formális előírásokkal összhangban, jogszerűen terjesztették-e be a javaslatot, és egyáltalán abban a helyzetben volt-e a bizottság, hogy döntést hozzon.

Se egyeztetés, se stratégia

Alkotmányossági szempontból kifogásolható, hogy elmaradt az előírt 30 napos egyeztetési idő az Országos Környezetvédelmi Tanáccsal – az Alkotmánybíróság már több jogszabályt elbuktatott ennek hiánya miatt –, a javaslathoz nincs csatolva a gazdasági szabályozás esetén kötelező hatástanulmány, és tisztázatlan, hogy szabályosan megtörtént-e az unió értesítése.

„Az egyéni beterjesztés célja, hogy ne kelljen a javaslatról egyeztetni, a bizottsági ülésen Illés Zoltán környezetvédelmi államtitkár a kormány oldaláról egyértelműen előterjesztőként beszélt a törvényről”– mondja Jávor Benedek."

A teljes cikk itt.

A beterjesztés módjáról még egy tartalmas karcolat Hargitai Miklóstól itt.

"A kormány nem először játszatja el képviselőkkel a törvénykezdeményezés cinikus és antidemokratikus játékát. Így készült például a médiaszabályozás is, aminek elfogadása után persze nem Rogán Antal, hanem a kormányapparátus rohangált Brüsszelbe megvédeni a „magántörvényt”, ahogy feltehetően most sem Sebestyén Lászlót küldik majd ki bizonyítványt magyarázni."

Ha tetszett a cikk, csatlakozz Jávor Benedek Facebook-oldalához!

A bejegyzés trackback címe:

https://javorbenedek.blog.hu/api/trackback/id/tr92972002

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása