2011. 06. 23.

Civil egyeztetés az ombudsmani rendszerről

Tegnap zöld civil szervezetek képviselőivel találkoztunk Nagy Andor társaságában, hogy meghallgassuk álláspontjukat az új ombudsman-törvényről, amely gyakorlatilag beszántja a jövő nemzedékek biztosával együtt a kisebbségi és az adatvédelmi biztost is. Az alábbiakban beszámoló a Védegylet honlapjáról:

(fotók a találkozót követő sajtótájékoztatóról: fh)

Több mint 60 civil szervezet a zöld ombudsmanért

2011-06-23 08:50:34

Az új alkotmány helyettessé fokozta le a zöld ombudsmant, a készülő kerettörvény szinte teljesen eltörölné. Ezért több civil szervezet egyeztetést folytatott június 23-án Jávor Benedekkel (LMP) a Fenntartható Fejlődés Bizottságának elnökével és Nagy Andorral (KDNP), a bizottság többségét képviselő kormánypárti alelnökével az ombudsmani rendszerről készülő új törvény kapcsán.

 

Hétfőn négy civil szervezet levelet fogalmazott meg a Kormányhoz, amelyben értetlenségüket és tiltakozásukat fejezték ki amiatt, hogy az Országgyűlés elé beterjesztett törvényjavaslat fel kívánja számolni a jövő nemzedékek helyettes biztosának eljárási lehetőségeit annak ellenére, hogy az Alaptörvény önálló felelősséggel és legitimációval ruházza fel a helyettes biztost.

 A mai napig 64 civil szervezet csatlakozott a nyilatkozathoz a jövő nemzedékek biztosa eddigi hatáskörének megőrzése érdekében.

 A javaslat például a jövő nemzedékek védelmének ellátása helyett csupán „annak figyelemmel kísérését” szabja meg a helyettes feladatául – szemben a nemrég elfogadott Alaptörvénnyel. Emellett teljesen súlytalan helyettesi intézményt hoz létre, megszüntetve az eddigi biztos vizsgálati jogosítványait és munkáltatói jogköreit.

 Jávor Benedek és Nagy Andor a mai megbeszélés alapján kijelentették, hogy jó esélyt látnak a törvényjavaslat olyan módosítására, amely jelentős mértékben tükrözi a civil szervezetek elvárásait.

 A civil szervezetek eleve fájlalták, hogy az új Alkotmány helyettesként definiálta a jövő nemzedékek biztosát, szemben a három éve jól működő önálló biztosi rendszerrel. Azt viszont minimális elvárásnak tartják, hogy a jövő nemzedékekért felelős helyettes biztos érdemi hatáskörökkel és intézményi kapacitásokkal rendelkezzen az egészséges környezethez való jog és a jövő nemzedékek érdekeinek védelmének ellátásához. Ezért a civil szervezetek sürgetik, hogy az Országgyűlés a törvényjavaslatot úgy fogadja el, hogy állítsa helyre a jövő nemzedékek biztosának eddigi hatásköreit.

 Az Országos Környezetvédelmi Tanács – amelynek tagjai az ipar, a tudomány és a civil társadalom képviselői – tegnapi elfogadott állásfoglalása szerint a törvényjavaslat nem felel meg az Alaptörvény rendelkezéseinek és nem biztosít hatékony jogvédelmet a jövő nemzedékek jogainak és a környezet védelmének. Hasonló elvárásokat fogalmazott meg még májusban a Nemzeti Fenntartható Fejlődési Tanács is.

 

A hvg.hu beszámolója itt.

 

Ha tetszett a cikk, csatlakozz Jávor Benedek Facebook-oldalához!

A bejegyzés trackback címe:

https://javorbenedek.blog.hu/api/trackback/id/tr193007936

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása