2011. 07. 05.

Megsemmisítették a jövő nemzedékek hatékony érdekképviseletét

 

A parlament gyakorlatilag megsemmisítette a jövő nemzedékek hatékony érdekképviseletét azzal, hogy hétfőn a kormánytöbbség lesöpörte azokat az indítványokat, amelyek megteremtették volna a jövő nemzedékekért, illetve a kisebbségekért felelős ombudsmanhelyettesek intézményi önállóságának garanciáit - jelentette ki keddi, budapesti sajtótájékoztatóján Jávor Benedek. Az LMP kész az Alkotmánybírósághoz fordulni az ügyben.

Az Országgyűlés Fenntartható fejlődés bizottságának LMP-s elnöke hozzátette, hogy a kormánypártiak egyetlen, tényszerű érvvel vagy számmal sem támasztották alá azt a véleményüket, amely szerint az ombudsmani rendszer nem működik megfelelően. A politikus viszont úgy látta, hogy a biztosi rendszer a demokratikus berendezkedés egyik legsikeresebb, az állampolgárok körében is népszerű intézménye volt.

Felhívta a figyelmet arra, hogy a jövő nemzedékek országgyűlési biztosának 2007-ben létrehozott intézménye nemcsak Magyarországon volt sikeres, de munkáját világszerte komoly elismertség övezte.

Arra is kitért, hogy az intézmény megalkotását a Fidesz és a KDNP képviselőcsoportja is megszavazta, és az elmúlt három évben a jelenlegi kormányoldal soha nem kritizálta érdemben a biztost, annak éves beszámolóit mindig elfogadták.

A jövő nemzedékek önálló biztosának megszüntetését úgy értékelte, hogy az beleillik a "Fidesznek a demokratikus intézményrendszert (…) felszámoló kormányzati politikájába".

Kijelentette azt is, hogy az LMP véleménye szerint a döntés a jelenleg hatályos alkotmánnyal és a januártól életbe lépő alaptörvénnyel is ellentétes. Emiatt eldöntötték, hogy ha a jövő héten a törvényjavaslat átmegy a végszavazáson, a párt az Alkotmánybírósághoz fog fordulni.

 

A Védegylet országos társadalmi mozgalmat indít, hogy visszaállítsák a zöldombudsman intézményét - jelentette ki Vida Viktor, a szervezet munkatársa, aki szintén részt vett a sajtótájékoztatón. Elmondta, hogy ebben nemcsak a tudósokra és közéleti szereplőkre, de minden polgárra számítanak. Hozzátette, 7-8 évig dolgoztak azon, hogy létrejöhessen a jövő nemzedékek ombudsmanjának intézménye, ha kell, további 7-8 esztendőn keresztül folytatják ezt a munkájukat, hogy újra önálló biztos képviselhesse a jövő nemzedékek ügyeit.

 MTI 

(fotó: fh)

Ha tetszett a cikk, csatlakozz Jávor Benedek Facebook-oldalához!

A bejegyzés trackback címe:

https://javorbenedek.blog.hu/api/trackback/id/tr373042128

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása