2011. 07. 19.

Fenn kell tartani a génmódosított élelmiszernövények tilalmát

Az LMP -a parlamenti pártok közül elsőként – törvénymódosítással és országgyűlési határozattal segítené, hogy Magyarországon továbbra is fennmaradjon a génmódosított élelmiszernövényekre (GMO) vonatkozó mentesség – mondta Jávor Benedek Schiffer Andrással közös, hétfői sajtótájékoztatóján. A párt javaslatában a büntetőtörvénykönyvet is módosítaná és akár 2-8 éves börtönbüntetést is lehetővé tenne a tilalom megszegőinek.

 Az Országgyűlés Fenntartható fejlődés bizottságát vezető Jávor Benedek azt hangsúlyozta, hogy a jelenlegi szabályozás nem képes az országon kívül tartani a genetikailag módosított élelmiszernövényeket, ezért javaslatukkal szigorúbban büntetnék az ilyen típusú visszaéléseket.

 

Schiffer András az MTI kérdésére azt mondta, hogy egy új tényállást, a géntechnológiai visszaélést jelentetnének meg a Btk.-ban, aminek lenne szándékos és gondatlan formája is. Az általuk elképzelt jogszabály kerettörvényként működne és a géntechnológiai vagy más törvényekben leírt szabályok megszegőire alkalmaznák. A benyújtott módosító javaslat továbbá a jelenlegi szabályozás egy hiányosságát is pótolja: definiálja a GMO mentes övezet fogalmát.

 

Az LMP frakcióvezetője kiemelte, hogy ha valaki moratórium alá eső génmódosított termékek forgalmazásával vagy behozatalával foglalkozik, az akár 2-8 éves börtönbüntetést is kaphatna, ráadásul a törvényben már az előkészületet is büntetnék. Egyúttal súlyosabban szankcionálnák a környezeti vagy géntechnológiai közérdekű adatokkal való visszaélést.

Jávor Benedek kijelentette, hogy a genetikailag módosított élelmiszerekről a társadalomnak naprakész információkat kell adni, ezért erősítenék az információszabadságot is. A fajtatulajdonos nagy biotechnológiai cégeknek emellett kötelezően együtt kellene működniük a független magyar hatóságokkal.

 

A törvénymódosítás kitér arra is, hogy ha Magyarország – az LMP törekvései ellenére – feloldaná a tilalmat, akkor azt milyen feltételekkel lehet megtenni.

Országgyűlési határozati javaslatuk alapján a kormány az EU-nál kezdeményezné, hogy a tagállamok szabadon dönthessenek saját területükön a GMO tilalom fenntartásáról. Egyúttal szeretnék, ha az ilyen ügyekben szigorodna a határon átnyúló kereskedelem ellenőrzése és az unió engedélyezési gyakorlata is.

 

Emlékeztetett: a Fenntartható fejlődés bizottsága még 2011 februárjában benyújtott egy határozati javaslatot a genetikailag módosított szervezetektől mentes Alpok-Adria kezdeményezéshez való csatlakozásról, azonban ezt az Országgyűlés még nem tárgyalta.

Schiffer András arra hívta fel a figyelmet, hogy bár a kormány is készül egy büntetőjogi szigorítással, de ha csak a Btk.-t módosítják, az önmagában „még a tűzoltásra sem elég”.

 

Kiemelte, hogy egyelőre senki sem tudja, a génmódosított termékek hogyan hatnak a természetes környezetre, az emberek egészségére illetve az utódainkra. Az LMP-s képviselők módosító javaslaténak elfogadása után nem lehetne üzleti titokra való hivatkozással korlátozni az információkhoz való hozzáférést. Hangsúlyozta, hogy az ökopárt álláspontja szerint a génmódosított termékekre nem lehet az áruk szabad áramlásának elvét alkalmazni.

 

Az LMP-nek az a meggyőződése, hogy a jelenlegi gazdasági és foglalkoztatási krízisből egy zöld fordulat emelheti ki Magyarországot – tette hozzá a frakcióvezető.

 

Budapest, 2011. július 18.

MTI

 

Ha tetszett a cikk, csatlakozz Jávor Benedek Facebook-oldalához!

A bejegyzés trackback címe:

https://javorbenedek.blog.hu/api/trackback/id/tr643079394

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása