2011. 09. 13.

A francia atom-baleset Paks jövőjét is érinti

A dél-franciaországi Marcoule atomlétesítményben ma bekövetkezett robbanás alátámasztja az elavult nukleáris létesítmények kockázataival kapcsolatos aggodalmakat. A világnak fél éven belül két olyan nukleáris balesettel kellett szembenéznie, amelyek magas technológiai fejlettségű országokban történtek. Az LMP szerint mindez komoly gondolkozásra kell, hogy késztesse végre a magyar kormányt is a paksi atomerőmű jövőjét illetően. 



Fél éven belül két nukleáris balesettel kellett szembenéznie a világnak – mindkettő magas technológiai fejlettségű, energiapolitikájukat mostanáig jelentős mértékben az atomenergiára alapozó országokban történt. Az LMP szerint mindez világossá teszi, hogy a nukleáris energiatermelés elkerülhetetlenül magával hozza a környezetre és az emberi életekre veszélyes baleseteket. A márciusi fukusimai katasztrófa a természeti erők jelentette kockázatokra mutatott rá tragikus módon; a mostani francia baleset pedig az üzemeltetési, emberi tényezőkre, mint veszélyforrásokra világít rá.

Mindez komoly gondolkozásra kell, hogy késztesse végre a magyar kormányt is a paksi atomerőmű jövőjét illetően. Pakson a hetvenes-nyolcvanas évek technológiai színvonalán épült, az elkövetkező években az eredetileg tervezett élettartam végére érő erőmű üzemel. Ezeknek a lejáró élettartamú blokkoknak az üzemidő-hosszabbítására az LMP szerint csak a legszigorúbb biztonsági feltételek teljesülése esetén van lehetőség. A francia baleset arra figyelmeztet, hogy hiába a folyamatosan hangoztatott teljes biztonság, ez egyszerűen nem lehetséges. A kockázatok Pakson is jelen vannak, ezek minimalizálása pedig kizárólag a teljes átláthatóság megteremtése, a független ellenőrzési eljárások megerősítése révén lehetséges. A jelenleg zajló Célzott Biztonsági Felülvizsgálat, valamint az élettartam-hosszabbítás előkészítése során is elkerülhetetlen a független, nemzetközi szervezetek bevonása.

A nukleáris energiatermelés mind nyilvánvalóbb kockázatait a teljes társadalom kénytelen viselni. Éppen ezért joggal várjuk el a kormánytól, hogy az ezzel kapcsolatos döntések a lehető legszélesebb társadalmi részvétellel szülessenek meg, ideértve egy, a paksi atomerőmű jövőjét érintő népszavazást is.

Budapest, 2011. szeptember 12.

Jávor Benedek
országgyűlési képviselő
a Fenntartható fejlődés bizottságának elnöke

 

Ha tetszett a cikk, csatlakozz Jávor Benedek Facebook-oldalához!

A bejegyzés trackback címe:

https://javorbenedek.blog.hu/api/trackback/id/tr163222800

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása