2011. 09. 14.

Tévút a kormányzati energiastratégia

 Energiapolitikai tévútnak tartja a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium által készített és a parlamentben kedden tárgyalt nemzeti energiastratégiát Jávor Benedek.

Az Országgyűlés Fenntartható fejlődés bizottságának LMP-s elnöke keddi sajtótájékoztatóján tévesnek nevezte azokat a stratégiában megfogalmazott prioritásokat, amelyek szerint a jövőben folyamatosan nő az ország energiaigénye, amit elsősorban az atomenergiával és fosszilis energiahordozókkal lehet kielégíteni. Jávor Benedek ehelyett egy zöld energetikai fordulat szükségességéről beszélt, amelynek során a takarékosság, az energiahatékonyság, a megújuló energiaforrások, valamint a regionális és uniós együttműködések kerülnek a középpontba.

Jávor Benedek a paksi atomerőmű további bővítésének tervét biztonsági szempontból kérdésesnek, közgazdasági szempontból pedig nonszensznek nevezte. Az energiapolitikai források elsöprő többségét ugyanis a háromezer milliárd forintba kerülő paksi bővítésre és új fosszilis erőművekre költik, akkor sem forrás, sem hely nem marad a megújuló energiaforrások megfelelő részarányának kialakítására.

A parlamentnek benyújtott stratégiáról szólva ugyanakkor azt mondta, hogy ez az első olyan dokumentum, amelyik átfogó módon több forgatókönyvet is figyelembe véve próbálta meg felrajzolni az ország energetikai képét. Mindezt úgy tette, hogy közgazdasági számításokat, illetve stratégiai környezeti vizsgálatokat társítottak. Jávor Benedek úgy összegzett, hogy a fejlesztési minisztérium megalapozott, racionális érvelés alapján próbált döntést hozni, “az más kérdés, hogy szerintünk rossz döntést hozott”.

MTI/lehetmas.hu

 

Ha tetszett a cikk, csatlakozz Jávor Benedek Facebook-oldalához!

A bejegyzés trackback címe:

https://javorbenedek.blog.hu/api/trackback/id/tr243226793

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása