2011. 11. 18.

Miféle hitel?

Megy a találgatás, hogy vajon komolyan gondolta-e Orbán az IMF visszahívását, vagy ez most csak taktikai lépés, mint a törökök 2009-ben, stb, stb. Kósa is megszólalt, de erről keveset tudtunk meg tőle, igaz, tőle már az is komoly teljesítmény, hogy a megszólalásától nem dőlt be forint. Vagy már nem tud hova dőlni onnan, ahol van, vagy épp adáshiba volt, vagy a forint árfolyamában már eleve benne van egy 20 százalékos Kósa-koefficiens, akár beszél, akár nem. Szíjjártó honlapja karbantartás alatt, a hírek hiteles forrása valahol a kertek alatt bujkál, úgyhogy itt állunk a legnagyobb bizonytalanságban, hogy mi is a helyzet, akkor a kormány épp öt sörösüveg-címkével a kezében emelgeti a tétet a profi pókerbajnokságon, vagy tényleg belátták, hogy nagy baj, és az unortodoxiának is van egy egészséges határa.

Miért reméljük az utóbbit?

Egyrészt persze azért mert ez a szabadságharcos virtus az elmúlt egy évben jobban legatyásította az országot, mint három szigorú IMF-fogyókúra, és jó lenne ennek most már véget vetni.  De ettől a kormány még maradhat a korábbi csapáson. Elképzelhető, hogy momentán tényleg nincs akkora szükség az IMF pénzére, egyelőre még áll a büdzsé, és a befektetők/hitelminősítők megnyugtatására kell csak belengetni az IMF-et. Aztán ha az IMF-tárgyalásokban bízva nem minősítették le bóvli kategóriába a magyar állampapírokat, akkor megpróbálják továbbra is a piacokról finanszírozni az országot (ami mostanában nem nagyon ment).

Működhet-e ez a taktika? Rövid távon talán igen. Hosszú távon viszont keserves ára lesz. Amit Orbán a jelek szerint nehezen lát be, az az, hogy az igazi probléma Magyarország számára nem az, hogy elfogyott a pénzügyi hitele, és nem jut hozzá forrásokhoz a piacokon. A valódi baj az, hogy az ország morális hitele fogyott el. Konkrétan senki nem hiszi el neki a világban azt, amit mond. Nem hiszik el, hogy a 2012-es költségvetés nem egy kedélyes óvodai foglalkozáson a négyjegyű függvénytáblából összeollózott kollázs, hogy van épkézláb elképzelése az ország hosszú távú gazdasági irányításáról, hogy megszorult helyzetben nem valami mégunortodoxabb adófajtát fog kitalálni, hogy képes belátni azt, hogy hibázott, és a hibáit tudja korrigálni.

Orbán és Matolcsy főleg ennek az erkölcsi hitelnek van híján. Ha pedig kiderül, hogy az IMF visszatérése is csak blöff volt, a gonosz piacok kurucos megvezetése, onnantól kezdve ezt a hitelt már végképp nem fogják tudni többet visszaszerezni. Enélkül pedig másfajta, pénzügyi hitelük sem lesz. De az országnak sem. Két esélyünk maradt tehát. Vagy kivételesen van valódi alapja annak amit beszélnek, és tényleg meg tudnak állapodni az IMF-fel. Vagy most is hazardíroznak. Akkor az ország már csak nélkülük szerezheti vissza mindkétféle hitelforrását.


 

Ha tetszett a cikk, csatlakozz Jávor Benedek Facebook-oldalához!

A bejegyzés trackback címe:

https://javorbenedek.blog.hu/api/trackback/id/tr73394407

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása