2011. 11. 21.

Meddig marad az MVM élén a Fidesz Kapolyi Lászlója?

(fotó: index.hu)

 

Interpelláció Karácsony Gergővel a fejlesztési miniszterhez. A felszólalás az enyém, Fónagy válaszára Gergő reagált.

 

Az interpelláció:

 

"Tisztelt Államtitkár úr!

 

Az atlatszo.hu nemrég nyilvánosságra hozta, hogy az MVM elnök-vezérigazgatójának, Baji Csabának a cége egy offshore vállalaton keresztül 2007 és 2010 között havi 4000 euróért adott stratégiai tanácsokat az MVM-nek. Sőt, mint az az LMP-hez eljuttatott dokumentumokból kiderült Baji cége 2006 és 2010 között havi egymillió forint plusz áfáért hasonló ügyekben az MVM akkori vezérigazgatójának is tanácsadója volt. Mint közismert, jelenleg Kocsis István volt MVM-vezér és Szász András, a nagyvállalat volt főtanácsadója is büntetőeljárás alatt áll, és a vélelmezett kár sokmilliárd forint.

 

Baji 2008-tól a kormányváltásig vezette azt az E-OS Zrt.-t is, amely az áram-lánckereskedelemben volt az állami energiaholding partnere. Hogy mi szüksége volt az áram-adásvételben az MVM-nek egy haszon-lefölöző magáncég közbeiktatására, az nem világos, azt viszont értjük, hogy miért pont az E-OS került helyzetbe: korábban a Fidesz-közeli Nyerges Zsolt tulajdonolta, majd a Simicska-érdekeltségűnek tartott Közgép vásárolta meg, vagyis a Fidesz gazdasági hátországához tartozik.

 

Az ügy kapcsán az LMP szóvá tette, hogy Baji Csaba Orbán Viktor bizalmi embere: a jelenlegi miniszterelnök javaslatára került az első Orbán-kormány alatt a Paksi Atomerőmű élére, a Fidesz ellenzéki éveiben pedig Orbán személyes energiapolitikai tanácsadójaként működött.

 

A felvetésekre a vállalat egy semmitmondó közleménnyel válaszolt, amely érdemben nem reagált a Bajival kapcsolatos legfontosabb kifogásokra. Így nem cáfolta, hogy a jelenlegi elnök-vezérigazgató korábban a családi vállalkozásán illetve offshore cégeken keresztül olyan tevékenységekért húzott sokmilliós jövedelmet az MVM-től, amelyek tényleges teljesítése időközben megkérdőjeleződött, és amelyekkel kapcsolatban nyomozás folyik.

 

Az az állítás sem nyert cáfolatot, amely szerint Baji Csaba olyasfajta közvetítő kereskedelmet végzett az MVM áramával, amilyenért korábban a Fidesz teljes joggal támadta a szocialista kötődésű Kapolyi Lászlót.

 

Baji Csaba irányítása alatt az MVM ugyanazt a jogsértő, a titkolózásra és az elzárkózásra építő nyilvánosságpolitikát folytatja, amely miatt az előző kormány alatt is csak bírósági úton lehetett megszerezni a cég működésére vonatkozó közérdekű adatokat.

 

Tisztelt Államtitkár Úr!

 

Mindezek alapján kérdezzük: hogyan lehetséges, hogy valaki egyszerre volt Orbán Viktor és bűncselekménnyel gyanúsított Kocsi István tanácsadója? Mikor fogja a kormány megszüntetni a Baji Csaba elnök-vezérigazgatói kinevezésével kialakult közbizalom-romboló helyzetet? Mit kíván tenni a tárca azért, hogy a tevékenységével mindannyiunk energiabiztonságára és pénztárcájára hatással lévő MVM a jövőben átlátható módon, a Fidesz-közeli szerencsevadászoktól mentesen működjön?"

 

Fónagy válasza az index.hu alapján:

 

"A kormány nevében Fónagy János válaszolt. "Nem minisztériumi feladat egy internetes honlap értesüléseit kommentálni" - jelentette ki. (A Bajival kapcsolatos kritikák az atlatszo.hu-n jelentek meg először.)

Szerinte Baji Csaba válaszol majd "a vádaskodásra". A minisztérium szándéka, hogy az energiabiztonságról gondoskodjon, ezt pedig az veszélyezteti, hogy az LMP támadja Baji Csabát, fordította vissza a támadást.

Fónagy szerint Baji dolgozta ki az MVM stratégiáját, amely sikere azon is múlik, hogy Baji megkapja-e a kormány bizalmát. Tehát az LMP ezáltal is veszélyezteti az energiabiztonságot azzal, hogy kérdez. "Képviselő urak felvetése amúgy is nehezen érthető, vélhetően nem azt kezdeményezik, hogy az MVM ne kereskedjen magáncégekkel" - terelte a szót.

"Szeretném hangsúlyozni, hogy sem a Fidesznek, sem a párt által támogatott kormányoknak nem volt és nem is lesz gazdaságpolitikai lieblingje" - mondta. Az ilyen igaztalan gyanúsítgatás "árt az országnak és árt az energiapolitikának".

A reakció Fónagyra:

"Megértem a nehéz helyzetét, hogy ilyen képtelen dolgokat kell kimagyaráznia" - válaszolta Fónagynak Jávor Benedek (valójában Karácsony Gergely - a szerk.), aki szerint Baji Csaba válaszközleményében nem cáfolta az ellene felhozott vádakat. "Természetesen az MVM kereskedhet magáncégekkel, csak nem értjük, hogy miért van ehhez szüksége közvetítőkre" - mondta. A választ nem fogadta el, a parlament viszont igen.

 

Ha tetszett a cikk, csatlakozz Jávor Benedek Facebook-oldalához!

A bejegyzés trackback címe:

https://javorbenedek.blog.hu/api/trackback/id/tr73401087

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása