2011. 11. 23.

Hogyan tovább zöldombudsman?

 

 

Mint az talán közismert, a kormány a jövő nemzedékekért viselt, és az Alaptörvény sóhajtások szekciójába is gondosan beleapplikált felelősség nevében először is rapid módon megszüntette a jövő nemzedékek érdekeit érvényesítő önálló ombudsmani posztot. Egy helyettest meghagyott erre a feladatra, részben megfosztva minden érdemi jogkörtől (ami egyébként a saját Alaptörvényük 30. cikk (3) bekezdésével is ellentétes), részben homályban hagyva, hogy pontosan hogy, mit, milyen feltételek mellett fog csinálni ez a helyettes. Tekintve, hogy január 1-től ez az új rendszer fog már működni, arra gondoltam, hogy talán meghallgatnánk az átalakítás egyik atyját, kiötlőjét, szorgalmazóját, Szabó Mátét, az állampolgári jogok országgyűlési biztosát, hogy számoljon be róla, akkor hogy is fog működni ez a sokkal hatékonyabb, ütősebb új szervezet. Alábbiakban a meghallgatás szolid ismertetése. Valójában kiderült, hogy amekkora magabiztossággal és mellénnyel estek neki az ombudsmani rendszernek, azt állítva, hogy nem hatékony, önellentmondásos, pazarló, legalább annyira nincs fogalmuk 6 héttel az új rendszer működésének elindulása előtt, hogy akkor ez hogy is fog működni a jövőben. A szokásos fideszes táncrend: gyorsan szétrúgunk mindent, aztán állunk tanácstalanul a romok között, hogy mit is csináljunk? A meghallgatás a tanácstalanság, a mellébeszélés és a koncepciótlanság orgiája volt. Annyi mindenesetre kiderült, hogy a Sólyom-féle AB alkotmányértelmezése a visszalépés tilalmáról a környezeti jogok területén sületlenség, a környezeti jogok érvényesítése - nevesített helyettes ide vagy oda - nem emelkedik ki a többi jog közül. Kb. ennyit tudhatunk arról, hogyan fogja Szabó Máté képviselni ezeket az érdekeket.

A sors fintoraként, a meghallgatás előtti nap a Channel4-on, az egyik legnézettebb brit tévécsatornán főműsoridőben ment egy hosszú riport a jövő nemzedékek magyar biztosáról.

 

 

http://www.channel4.com/news/is-the-government-too-short-sighted-with-our-future

Ők még nem jöttek rá, hogy Magyarország csak tavaly május óta mutat irányt Európának, és mindenféle bolsevik ármányt próbálnak ellesni tőlünk, amik ellen a kormány azóta már sikeresen felvette a harcot.

 

 "Szabó Máté ombudsman a fenntartható fejlődés bizottságban

Az állampolgári jogok országgyűlési biztosát Jávor Benedek LMP-s bizottsági elnök meghívására hallgatta meg a Fenntartható fejlődés bizottsága. Az ülésén Szabó Máté azt mondta, hogy egységes jogérvényesítésre van szükség a január 1-jével – az ő vezetésével – átalakuló új ombudsmani hivatalban.

Az ombudsman arról beszélt a Fenntartható fejlődés bizottságában, hogy az új hivatalban minden projektben, beadványban, és valamennyi ügy feldolgozásában érvényesíteni kell az egységes emberjogi szempontokat. Jelezte: ezt a szemléletet kívánják majd megjeleníteni az átalakítás alatt álló ombudsmani hivatal struktúrájában is. Szavai szerint a hivatal egységes szervezet lesz, ez azt jelenti, hogy nem a korábban kialakított munkamegosztásokban, szervezeti egységekben fog működni.

Szabó Máté a bizottságban azt hangoztatta, hogy egy egységes, minden alapjog érvényesítésére alkalmas központi stábra van szükség, “nem szegmensekre, nem kisebbségkutatókra, nem környezetkutatókra, nem gyerekjog-kutatókra”. A megújuló intézményt egy – magával hozott, és többször fel is mutatott – sokszínű, kerék alakú kristályhoz hasonlította, és egyebek mellett azt mondta: abban csak az egyik szín a zöld, és nem a legfontosabb.

Jávor Benedek a bizottság elnöke, LMP-s képviselőként ugyanakkor nem osztotta Szabó Máté álláspontját, és arra hívta fel a figyelmet, hogy az alaptörvény kiemeli a jövő nemzedékek érdekeinek a védelmét. Arra is rámutatott, az sem lehet véletlen, hogy az ombudsmani törvény ennek az alapjognak az érvényesítésére külön helyettesi posztot is rendelt. Véleménye szerint nem lehet úgy tenni, mintha ennek az alapjognak a védelme egy lenne a számos többi alapjog védelme közül, ha azt a jogalkotó is kiemelte. Az elnök szerint a bizottság nem kapott választ Szabó Mátétól több, az új hivatal működését érintő kérdésre, így például arra, milyen struktúrában működnek majd a helyettesek.

Szabó Máté válaszában arról beszélt: azért, mert a jogalkotó bizonyos kiemelt jogterületekhez külön biztos-helyettest rendelt, nem jelenti azt, hogy kevésbé fontos lenne a gyermekjog, vagy a veszélyeztetett társadalmi csoportok, köztük például a hajléktalanok ügye. “Nem kell minden jognak a biztosítására biztost rendelni, mert akkor mi leszünk a Walt Disney-országa, 101 kis biztos országa” – fogalmazott.

Gáva Krisztián, a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium helyettes államtitkára megerősítve Szabó Máté szavait, ugyancsak azt mondta, a helyettesi posztok létrehozása nem jelenti azt, hogy a jövő nemzedékek érdekeinek és a nemzetiségek jogainak védelme egy hierarchikus rendszerben a többi alapvető jog fölött állna. A helyettes államtitkár szerint az egységes biztosi rendszer létrehozásának az egyik oka az volt, hogy adott esetben, alapvető jogok ütközése esetén, azt a hivatal fel tudja oldani, az Alkotmánybírósághoz hasonlóan."

(MTI)

Ha tetszett a cikk, csatlakozz Jávor Benedek Facebook-oldalához!

A bejegyzés trackback címe:

https://javorbenedek.blog.hu/api/trackback/id/tr663406692

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása