2011. 12. 05.

Atomenergia és/vagy megújulók: költségek, kilátások, döntések

A november 25-i pécsi Láncreakció-konferencián elhangzott előadásom diái (az alábbi diára kattintva megnyitható)

Ha tetszett a cikk, csatlakozz Jávor Benedek Facebook-oldalához!

A bejegyzés trackback címe:

https://javorbenedek.blog.hu/api/trackback/id/tr363438617

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

pandava 2012.04.04. 18:56:16

Tisztelt Jávor úr!

Lehet rossz bejegyzés alá írok, de nem találtam hozzáillőbbet.

Érdeklődéssel hallgattam legutóbbi, Mészáros Antóniával folytatott beszélgetését (atv.hu/cikk/20120301_javor_benedek), amelyben Ön a következőket mondja:

"...valamint a megújuló energiaforrásoknak a fejlesztése, ezeknek a hatása a klímavédelemre, a befektetett pénzhez viszonyítva sokkal nagyobb, mint az atomenergiáé, a munkahelyteremtő képessége sokszorosa a nukleáris energiának..."

Ennek kapcsán lenne néhány gondolatom.

Magam is ismerek jó néhány tanulmányt, amelynek következtetése az, hogy egész Európára nézve a megújuló energiaforrások fejlesztése összességében milliós nagyságrendű ("green job") munkahelyet teremt, de véleményem szerint alapvetően hibás ezt a következtetést hazánkra is kiterjeszteni.

Hogy miért? Az éllovas németországban számtalan cég foglalkozik a megújuló energiaforrások kutatásával, megújuló erőművek fejlesztésével, gyártásával, építésével, karbantartásával. A német zöldenergia-ipar fejlettsége miatt exportképes, hozzájárul a német gazdaság növekedéséhez.

És mi van nálunk? Idehaza nincs jelentős (ha van egyáltalán) fejlesztés, gyártás. Kis túlzással az építésnél is csak a gödörásásban és betonozásban tudunk jeleskedni. Beüzemelés után pl.egy szélgép teljesen automata berendezés, emberi beavatkozást, azaz munkaerőt nem igényel!

A fentiek miatt nem értem, hogy mi haszna lenne abból a magyar nemzetgazdaságnak, hogy megvesszük drága pénzért külföldről a szélgépet, ami idehaza szinte nem is teremt munkahelyet.
Egyáltalán miért téma ez, amikor nálunk több százezer lakás, illetve ház továbbra is a legalapvetőbb hőszigeteléssel sem rendelkezik. Egységnyi befektetett tőkéből ezen a területen sokkal nagyobb megtérülést lehet elérni, hiszen a kisebb fűtésszámlán keresztül több pénz marad a családoknál, a csökkenő gázimport által javul az export-import szaldó, nő a GDP.

Érdeklődéssel várnám válaszát!
süti beállítások módosítása