2011. 12. 06.

Kósa ne Budapesttel szórakozzon

"Így fog darabjaira hullani Budapest egy aktuálpolitikai játszma miatt"

Az LMP szerint katasztrófát jelentene Budapest számára, ha az Országgyűlés elfogadná Kósa Lajos fideszes képviselő, önkormányzati törvényjavaslathoz benyújtott, a főváros jogállását, illetve hatásköreit érintő indítványait. A parlament kedden folytatja a törvényjavaslat részletes vitáját.

Jávor Benedek, az LMP parlamenti képviselője keddi, budapesti sajtótájékoztatóján arról beszélt, Kósa Lajos két módosító indítványával Budapestet lényegében "szétszedné" 23 önálló városra, a fővárosi önkormányzat helyére pedig egy "megyei jellegű" önkormányzatot illesztene. Utalt arra, hogy az egyik javaslat szerint a főváros a jövőben nem települési, hanem területi önkormányzat lenne, bár elláthatna települési feladat-, és hatásköröket is. Jávor Benedek szerint  ezzel Budapest megkapná a kegyelemdöfést.

A város két évtizede agonizál amiatt, hogy nincs egységes stratégiai városirányítás,  a részérdekek, a kerületi szempontok mindig felülírják a város hosszú távú fejlesztési szempontjait - mondta a politikus, aki szerint Budapestnek ezzel szemben éppen arra lenne szüksége, hogy a fővárosi önkormányzat többletjogosítványokhoz jusson, hogy a város egészét és az agglomerációt is érintő problémákat meg tudják oldani. Ennek érdekében a törvényjavaslathoz benyújtott egy módosító indítványt - berlini és hamburgi példára - ami szerint a fővárosi önkormányzat magához vonhatná a döntéshozatal jogát olyan településrendezési, városfejlesztési ügyekben, amelyek a város egészét, vagy több kerületét érinti. Az ellenzéki képviselő úgy fogalmazott, nagyon örülne annak, ha "Kósa Lajos nem Budapesttel szórakozna". Szerinte a fővárosi önkormányzatnak biztosítandó jogkörök kérdéséről szakmai vitát kellene indítani, és abba bevonni a pártok mellett a szakmai műhelyeket és a civil szervezetetek. 

Somfai Ágnes fővárosi LMP-képviselő szerint a törvényjavaslat tárgyalása Tarlós István főpolgármester (Fidesz-KDNP) és a Fidesz közötti konfliktusok terepévé vált, jól mutatják ezt a fideszes fővárosi képviselők által benyújtott módosító indítványok. Véleménye szerint marakodás folyik a feladatokért, például a turizmusért, vagy parkolás üzemeltetéséért, illetve azért, hogy kié lesz az ebből folyó bevétel. A volt fővárosi hajléktalanügyi biztos arról is beszélt, van olyan módosító indítvány is, ami kivenné a főváros kezéből a hajléktalan-ellátás feladatát, pedig az elmúlt 21 évben egy működő - ám javításra szoruló - rendszer alakult ki. Somfai Ágnes szerint Wintermantel Zsolt (Fidesz) IV. kerületi polgármesternek, fővárosi és országgyűlési képviselőnek el kellene számolnia fővárosi mandátumával, mert mások mellett aláírta Kósa Lajos egyik indítványát, a szavai szerint Budapest szétveréséhez vezethet. A városháza előtt tartott sajtótájékoztatón a képviselők egy mintegy két méteres térképpel azt mutatták be, milyen amikor "darabjaira", azaz kerületekre hullik szét a főváros.

"Itt van feketén-fehéren leírva, hogy mit kéne tenni. Beadtam, de nem támogatják."

Ha tetszett a cikk, csatlakozz Jávor Benedek Facebook-oldalához!

A bejegyzés trackback címe:

https://javorbenedek.blog.hu/api/trackback/id/tr73442547

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása